Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

  |  29.04.2021   |  UUTISPALVELU DUODECIM   |  INGIMAGE

Jo ensimmäinen rokoteannos vähentää tehokkaasti koroinfektion riskiä

Brittitutkimuksen mukaan riski sairastua koronavirusinfektioon pienenee ainakin 65 prosenttia jo ensimmäisen rokotusannoksen jälkeen. Tutkimus koski Pfizerin ja AstraZenecan rokotteita.

,

Tuoreessa brittitutkimuksessa uusien koronainfektioden havaittiin vähenevän 65 % jo ensimmäisen rokoteannoksen jälkeen. 

Tutkimuksessa tarkasteltiin 1,7 miljoonan koronatestin tuloksia, jotka otettiin 370 000 henkilöltä. Tutkimut henkilöt olivat saaneet joko Pfizerin-BioNTech Comirnaty- tai AstraZenecan Vaxzevria -koronarokotteen.

21 päivää ensimmäisen rokotteen saamisesta uudet koronavirusinfektiot olivat vähentyneet 65 prosenttia, oireita aiheuttavat infektiot 72 prosenttia ja oireettomat infektiot 57 prosenttia.

Vaikka jo yksi rokoteannos antoi hyvän suojan valtaosalle potilaista, noin 5 prosentilla rokotuksen saaneista teho jäi vähäiseksi. Tutkijat aikovatkin seurata tarkoin näitä potilaita, jotta selviää miten toinen rokotus vaikuttaa heihin.

Tässä aineistossa kaksi Pfizer-annosta saaneiden infektiot vähenivät 70 prosenttia ja oireita aiheuttavat infektiot 90 prosenttia. Teho oli sama riippumatta potilaan iästä tai mahdollisista pitkäaikaissairauksista ja samaa tasoa kuin koronainfektion sairastamisesta saatu suoja. AstraZenecan suhteen tietoja ei ollut vielä tarpeeksi.

Tulokset ovat alustavia, mutta ne vahvistavat jo yhden rokoteannoksen antavan hyvän suojan koronavirusinfektioita vastaan. Tämä tukee käytäntöä, jossa ensimmäisen ja toisen rokoteannoksen välissä on 12 viikkoa, jotta maksimoidaan ainakin yhden rokotuksen saaneiden määrä väestössä.

Asiantuntijat pitävät hieman huolestuttavana sitä, etteivät oireettomat infektiot vähentyneet yhtä paljon kuin oireita aiheuttavat. Jos havainto pitää paikkansa ja varmistuu tulevissa tutkimuksissa, yhden rokotuksen saaneet saattavat tietämättään tartuttaa muita, vaikka riski onkin pienempi kuin ilman rokotusta.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä BMJ-lehdessä.