Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

  |  10.11.2021   |  UUTISPALVELU DUODECIM   |  INGIMAGE

Jo yksi juoksulenkki laskee verenpainetta

Säännöllinen liikunta tunnetusti alentaa verenpainetta, mutta suotuisia vaikutuksia nähdään jo yhden reippaan liikuntasuorituksen jälkeen. Korkeaa verenpainetta potevien verenpainelukemat pysyvät matalammalla ainakin vuorokauden ajan, tuore tutkimus osoittaa.

,

Säännöllinen liikunta tunnetusti alentaa verenpainetta, mutta suotuisia verenpainevaikutuksia nähdään jo yhden intensiivisen liikuntasuorituksen jälkeen. Korkeaa verenpainetta potevien verenpainelukemat pysyvät matalammalla ainakin vuorokauden ajan, tuore tutkimus osoittaa.

Tulokset perustuvat 37 aikaisemman tutkimuksen aineistoihin ja yhteisanalyysiin, ja niiden perusteella verenpainepotilaiden systolinen vuorokausiverenpaine laski keskimäärin 1,6 mmHg ja diastolinen 1 mmHg yhden liikuntasuorituksen jälkeen. Päivällä mitattu verenpaine laski 3 mmHg ja yöllinen verenpaine 1,8 mmHg.

Vaikutus oli yhtä suuri verenpainelääkityksellä olevilla ja lääkitsemättömillä, mutta koski vain intensiivistä aerobista liikuntaa kuten juoksemista. Pelkkä voimaharjoittelu tai voimaharjoittelun ja aerobisen liikunnan yhdistelmät eivät laskeneet verenpainetta.

Havainnot olisi hyvä varmistaa lisätutkimuksissa, mutta ne viittaavat jo yhden juoksulenkin tai muun intensiivisen aerobisen liikuntajakson laskevan verenpainepotilaiden verenpainetta. Vaikutus ei ole suuren suuri, mutta pienetkin muutokset ovat tervetulleita. Suuremman hyödyn saa kuitenkin liikkumalla säännöllisesti.

Tutkimus julkaistiin Hypertension-lehdessä.