Tärkeä tiedote   |  24.03.2020  Yli 70-vuotiaiden tulee välttää apteekkiasiointia

‹ Takaisin

  |  02.02.2018

Joka kymmenes keski-ikäinen melanoomariskissä

Tavanomaisten pigmenttiluomien hyvin runsaan määrän tiedetään lisäävän pahanlaatuisen ihosyövän, melanooman riskiä.

,

Ihosairaudet ovat luultua yleisempiä suomalaisilla keski-ikäisillä, kertoo tuore väitöstutkimus.

Lääketieteen lisensiaatti, ihotautien erikoislääkäri Suvi-Päivikki Sinikummun väitöstutkimuksessa havaittiin, että enemmän kuin joka kymmenennellä keski-ikäisellä miehellä ja naisella on ihollaan yli viisikymmentä pigmenttiluomea.

Jos tavanomaisia pigmenttiluomia on hyvin runsaslukuisesti, sen tiedetään lisäävän pahanlaatuisen ihosyövän, melanooman riskiä.

Runsasluomisuus on jopa yksi tärkeimmistä yksittäisistä melanooman riskitekijöitä.

– Jokainen uusi luomi lisää laskennallista melanooman riskiä. Suuren riskin henkilöiksi on ajateltu heitä, joilla on yhteensä yli viisikymmentä pigmenttiluomea, Sinikumpu kertoo.

Ihon pigmenttiluomet ovat tavallisia ja kaikilla ihmisillä on vähintään yksittäisiä luomia. Niiden lukumäärä lisääntyy ihmisen vanhetessa, mutta keski-iän jälkeen määrä ei yleensä kasva. 

Vaalea ihotyyppi on riskitekijä

Tutkimuksessa selvitettiin runsasluomisuuden esiintyvyyttä ja todettiin, että runsasluomisuutta esiintyy hiukan enemmän miehillä kuin naisilla.

Lisäksi havaitiin, että korkeasti koulutetuilla on useammin runsasluomisuutta matalasti koulutettuihin verrattuna ja että lapsuuden perheen sosiaaliluokka heijastuu aikuisikään asti runsasluomisuuden riskissä.

Sitäkin selvemmin runsasluomisuuden riski liittyi vaaleaan ihotyyppiin.

– Yleisesti voidaan sanoa, että henkilöt, jotka palavat helposti auringossa ja ruskettuvat huonosti, edustavat vaaleaa ihotyyppiä ja ovat kohonneessa riskissä runsasluomisuudelle ja sitä kautta melanoomalle, Sinikumpu toteaa.

Suojaa iho auringolta

Ultraviolettivalo lisää ihon pigmenttiluomien syntymistä. Ihoa voi suojata pysyttelemällä keskiauringon aikaan varjossa, suojautumalla vaatetuksella sekä auringonsuojavoiteilla, jotka muodostavat esteen säteiden pääsylle ihon syvempiin osiin.

Kevätauringon tullessa on herkimpien jo syytä suojata ihoaan. Erityisesti kesäauringossa paistattelijoiden, etelänlomalaisista puhumattakaan, pitäisi muistaa varjella ihoa palamiselta.

– Esimerkiksi hiihtolomilla monet perheet matkaavat aurinkolomille etelään, jolloin vaalea iho palaa herkästi, Sinikumpu muistuttaa.

Lääketieteen lisensiaatti Suvi-Päivikki Sinikumpu väittelee Oulun yliopistossa perjantaina 9. helmikuuta.

ELINA AALTONEN

Kuva: Ingimage