‹ Takaisin

  |  26.07.2022   |  UUTISPALVELU DUODECIM   |  INGIMAGE

Jopa 15 prosenttia maailman väestöstä kantaa borreliabakteeria

Ilmastonmuutos on lisännyt punkkien levittämän borreliabakteerin esiintyvyyttä. Keski-Euroopassa jopa 21 prosentilla väestöstä on veressään merkkejä borrelioosia aiheuttavasta borreliabakteerista.

,

Jopa 15 prosentilla maailman väestöstä on veressään merkkejä borrelioosia aiheuttavasta borreliabakteerista. Heistä monet ovat myös voineet sairastaa bakteerin aiheuttaman borrelioosin eli Lymen taudin.

Tiedot käyvät ilmi 89 tutkimuksen aineistot ja 160 000 potilaan tiedot kattavasta meta-analyysista.

Analyysin perusteella noin 15 prosentilla maailman väestöstä on veressään merkkejä borreliasta, mutta eri alueiden välillä on suuria eroja. Keski-Euroopassa luku on 21 prosenttia, itäisessä Aasiassa 16 prosenttia ja Länsi-Euroopassa 14 prosenttia. Esimerkiksi Karibian alueella seropositiivisia on vain 2 prosenttia väestöstä.

Tutkijoiden mukaan tarkimmat tulokset saatiin tutkimuksissa, joissa käytettiin Western Blot -analyysia. Näissä tutkimuksissa borreliaa löytyi todennäköisimmin miehiltä, yli 50-vuotiailta, maaseudulla asuvilta ja potilailta, joiden tiedettiin saaneen punkin eli puutiaisen pureman.

Jos nyt julkaistut arviot pitävät paikkansa, luultua useammat ihmiset joutuvat nykyään kosketuksiin borreliabakteerin kanssa ja ovat mahdollisesti myös sairastaneet borrelioosin. Ilmaston lämpenemisen myötä borreliaa tartuttavat puutiaiset ovat levinneet laajemmille alueille.

Tutkimus julkaistiin BMJ Global Health -lehdessä.

Borrelioosi on infektiotauti, jota levittävät puutiaiset eli punkit. Noin viidesosa puutiaisista kantaa borreliabakteeria, ja bakteeria kantavien punkkien osuus on sama ympäri Suomen. Vuosittain ainakin 6 000 suomalaista saa tartunnan, ja heistä 50–80 % oireilee. Suomessa vain yksi viidestäkymmenestä tai sadasta punkinpuremasta johtaa borrelioosiin. Infektio hoituu lähes aina antibiooteilla, mutta hoitamattomana se voi aiheuttaa muun muassa iho-, nivel-, hermo-, sydän-, lihas- tai silmäoireita