‹ Takaisin

  |  15.10.2014

Jopa 30–50 prosenttia syövistä ehkäistävissä valinnoilla

Tupakkatuotteiden käyttö, ravintotottumukset, liikkumattomuus, ylipaino, alkoholi ja liiallinen auringonotto altistavat syövälle.

Juuri päivitetyissä eurooppalaisissa syöpäsuosituksissa kerrotaan myös, että imettäminen ja vaihdevuosien hormonihoidon rajoittaminen vähentävät rintasyövän riskiä. Suositukset kannustavat myös osallistumaan kansallisiin syöpäseulontoihin.

Syöpäsuositusten valmisteluun osallistunut professori Pekka Puskan mukaan päivitetyt suositukset auttavat ihmisiä erottamaan olennaisen epäolennaisesta.

– Syöpäasioista kerrotaan jatkuvasti paljon erilaisia tutkimusuutisia. Nyt kansalaiset saavat parhaaseen ja uusimpaan tutkimustietoon perustuvan yhteenvedon keskeisistä ohjeista syövän ehkäisemiseksi.

Joka kolmas suomalaisista sairastuu jossain elämänsä vaiheessa syöpään. Jopa 30–50 prosenttia syövistä olisi kuitenkin ehkäistävissä. Syöpäriskiä voi vähentää terveellisillä elintavoilla ja muilla henkilökohtaisilla valinnoilla.

Eurooppalaisten syöpäsuositusten noudattaminen vähentää todennäköisyyttä sairastua myös diabetekseen, sydän- ja verisuonitauteihin sekä kroonisiin keuhkosairauksiin.

– Kyse on jokaisen omista valinnoista, mutta syöpäriskiä pienentäviä elintapoja on edistettävä yhteiskunnallisella päätöksenteolla, erityisesti tupakka- ja alkoholipolitiikalla sekä tukemalla terveellisiä elinympäristöjä, muistuttaa Suomen Syöpäyhdistyksen pääsihteeri Sakari Karjalainen.

Suositukset ovat toistaiseksi saatavilla vain englanninkielellä, mutta suomenkielisen versionkin kerrotaan ilmestyvän lähiaikoina.

TIINA KUOSA

Linkki suosituksiin >