Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

  |  06.02.2020   |  UUTISPALVELU DUODECIM   |  INGIMAGE

Kananmunien terveysriskit luultua vähäisempiä

Edes päivittäinen munien syöminen ei uusimpien tutkimusten mukaan suurenna sydän- ja verisuonitautien riskiä. Kananmunien uskottiin pitkään altistavan sydänoireille, koska ne sisältävät paljon kolesterolia.

,

Kananmunia pidettiin pitkään sydänriskinä, mutta tutkimustiedon kertyessä suhtautuminen on muuttunut. Tuoreen tutkimuksen tulokset vahvistavat muuttunutta käsitystä, ja osoittavat kananmunat sydänterveyden kannalta turvallisiksi, vaikka niitä söisi päivittäin.

Tulokset perustuvat lähes 180 000 henkilön terveystietoihin 50 eri maasta, ja niiden perusteella kananmunien syöminen ei vaikuta haitallisesti veren kolesterolitasoihin eikä suurenna sydän- ja verisuonitautien riskiä. Kananmunien syöminen ei myöskään suurentanut riskiä menehtyä seurantojen aikana. Riskejä ei havaittu analyysissa, jossa vähintään seitsemän kananmunaa viikoittain syöviä verrattiin henkilöihin, jotka söivät niitä hyvin harvoin.

Tutkimuksessa käytettiin aineistoja kolmesta suuresta tutkimuksesta, ja kahdessa niistä tarkasteltiin sydän- ja verisuonitauteja jo sairastavia. Myöskään heillä kananmunien syömiseen ei liittynyt haittoja.

Kananmunien uskottiin pitkään altistavan sydänoireille, koska ne sisältävät paljon kolesterolia. Ravinnon kolesterolin ajateltiin nostavan veren kolesterolipitoisuuksia ja sitä kautta myös lisäävän sydänoireita, mutta tutkimustiedon lisääntyessä vaikutus on osoittautunut korkeintaan vähäiseksi. Kananmunat on havaittu sydänoireiden kannalta turvallisiksi myös suomalaistutkimuksissa.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim