Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

  |  15.05.2020   |  TARU VANHALA   |  ISTOCK

Kangasmaski ei suojaa käyttäjää, mutta estää viruksen leviämistä väestössä

Teknologian tutkimuskeskuksen tuoreet tulokset osoittavat ettei kangasmaski toimi henkilönsuojaimena virustartuntoja vastaan. Kankainen maski estää kuitenkin tehokkaasti pisaroita leviämästä ja suojaa muita ihmisiä.

,

Teknologian tutkimuskeskus (VTT) suoritti toukokuussa alussa kokeita, joilla selvitettiin kankaisten maskien käyttökelpoisuutta koronaviruksen torjunnassa. Pandemian myötä erilaisten suojaimien käyttö on yleistynyt katukuvassa ja pula teollisesti valmistetuista hengityssuojaimista on lisännyt itse tehtyjen kankaisten maskien suosiota.

Kokeissa havaittiin, että kangasmaskien käyttäjä saa altistavissa oloissa monikymmenkertaisen annoksen viruksia ammattikäyttöön tarkoitetun hengityssuojaimen käyttäjään verrattuna eikä kangasmaski näin ollen toimi henkilönsuojaimena virustartuntoja vastaan.

Maskien käytöllä voidaan kuitenkin estää viruksen leviämistä väestössä koronarajoituksia purettaessa. Kankainen este suun edessä lyhentää pisaroiden lentomatkaa alle puoleen metriin. Ilman kangasta yskäisystä ja aivastuksesta irtoavat pisarat lentävät ilmassa helposti useita metrejä.

- Jos puolet väestöstä käyttäisi julkisilla paikoilla liikkuessa kangasmaskia, tartuttavuustekijää mittaava R0-luku voisi laskea jopa yli yhden yksikön, arvioi tutkimusprofessori Ali Harlin VTT:ltä

Kangasmaski tai hengityssuojain antaa käyttäjälleen helposti virheellisen turvallisuuden tunteen, jolloin tärkeät ohjeistukset virukselta suojautumiselta unohtuvat. Harlin korostaa, että maskin käyttö vain tukee muita jo nyt käytössä olevia ohjeistuksia.

- Kangasmaskien ja erilaisten hengityssuojaimien käyttö ei yksin ole ratkaisu, vaan osa ratkaisua. Maski vaatii rinnalleen hyvän käsihygienian.

Virallista suositusta kangasmaskien käyttöön Suomessa ei ole, mutta toisistaan eriävät asiantuntijalausunnot maskien käytön hyödyistä ja haitoista ovat herättäneet epätietoisuutta ja sekaannusta. Sosiaali- ja terveysministeriö käynnisti kuun alussa selvityksen maskien käytöstä. Selvityksen on arvioitu valmistuvan kesäkuun loppupuolella.