‹ Takaisin

  |  09.03.2021   |  TARU VANHALA   |  INGIMAGE

Kansallinen rokotusohjelma puutiaisaivotulehdusta vastaan laajenee

Ilmaisen TBE-rokotteen saa jatkossa myös Kirkkoniemen Luoman alueella ja osassa Sipoon saaristoaluetta. Rokotetta suositellaan riskialueilla luonnossa liikkuville.

,

Puutiaisaivotulehduksen rokotusohjelma laajenee tänä vuonna Kirkkonummelle Luoman alueelle ja osaan Sipoon saaristoaluetta. Taudin ilmaantuvuus on noussut kyseisillä alueilla merkittävästi viiden seurantavuoden aikana.

Kansallisen rokotusohjelman mukaiseen ilmaiseen TBE-perusrokotussarjaan ovat oikeutettuja alueen vakituiset asukkaat sekä loma-asukkaat, jotka ovat täyttäneet kolme vuotta. Rokotusten järjestämisestä tiedotetaan kuntakohtaisesti.

Uusien alueiden lisäksi maksuttomia TBE-rokotuksia jatketaan Ahvenanmaalla, Paraisilla, Simossa, Kemin eteläisissä kaupunginosissa, Kotkan saaristossa, Lappeenrannan Sammonlahden kaupunginosassa, Raahen edustalla Preiskarin saaressa, Lohjanjärven saaristoalueella sekä Kustavissa.

Muilla alueilla asuvat ja oleskelevat maksavat rokotukset itse.

Rokotetta suositellaan riskialueilla liikkuville

Vuonna 2020 THL:n tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin yhteensä 91 puutiaisaivotulehdustapausta. Raportoitujen tautitapausten määrä kasvoi hieman edellisiin vuosiin verrattuna.

THL seuraa puutiaisaivotulehduksen esiintymistä tapausmäärien ja ilmaantuvuuslukujen avulla kunnittain. Puutiaisaivotulehdustapaukset rajoittuvat kuitenkin usein pienille maantieteellisille alueille, joten riskinarvioinnin tukena käytetään myös tarkempia postinumeroaluekohtaisia ilmaantuvuuslukuja. 

Yli 80 prosentissa Suomen kunnista TBE-tartuntoja ei ole todettu lainkaan seurantavuosina 2016–2020.

TBE-rokotuksia suositellaan vain riskialueilla luonnossa liikkuville. Kuntakohtaisia tapausmääriä ja rokotussuosituksia voi tarkastella THL:n verkkosivuilta löytyvästä karttasovelluksesta.

Punkkirokotetta ei ole olemassa

TBE-rokotetta kutsutaan yleisesti ja harhaanjohtavasti ”punkkirokotteeksi”. On tärkeä muistaa, että TBE-rokote suojaa vain viruksen aiheuttamalta puutiaisaivotulehdukselta. Rokote ei suojaa muilta puutiaisten eli punkkien välittämiltä taudeilta, kuten borrelioosilta, eikä se estä punkkeja tarttumasta ihoon. Kaikkia punkin levittämiä tauteja voi torjua suojautumalla punkin puremilta.

”Kun liikkuu luonnossa alueilla, missä esiintyy punkkeja, on hyvä käyttää vaaleita pitkähihaisia ja -lahkeisia vaatteita sekä laittaa housunlahkeet sukkien sisään. Punkkeihin tehoava hyönteiskarkote antaa lisäsuojaa”, sanoo THL:n tutkija Sari Huusko.

”Lisäksi punkkisyyni kerran vuorokaudessa tai heti luonnossa liikkumisen jälkeen ja puutiaisten poistaminen heti havaittaessa vähentävät erityisesti riskiä sairastua borrelioosiin”, Huusko jatkaa.

Kuva: THL