‹ Takaisin

  |  18.03.2021   |  UUTISPALVELU DUODECIM   |  INGIMAGE

Kasvikset pienentävät diabetesriskiä

Tuoreen tutkimuksen mukaan kasvisten syömistä lisäämällä voi pienentää riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen. Jo aiemmin kasvipainotteisen ruokavalion on havaittu pienentävän riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin ja auttavan verenpaineen hallinnassa.

,

Lisäämällä kasvisten osuutta ruokavaliossa jokainen voi pienentää riskiään sairastua tyypin 2 diabetekseen, kertoo tuore tutkimus. Sairastumisriski puolestaan suurenee, jos kasvisten käyttöä vähentää.

Tutkimus julkaistiin Diabetes Care -lehdessä, ja sen perusteella jokainen 10 prosentin lisäys kasvisten syömisessä näkyi 7–9 prosenttia pienempänä riskinä sairastua diabetekseen seuraavien neljän vuoden aikana.

Vastaavasti 10 prosentin vähennys kasvisten ja terveellisten ruoka-aineiden syömisessä liittyi sairastumisriskin suurentumiseen 12–23 prosentilla. Vertailukohtana käytettiin samanikäisiä, joiden ruokavaliot pysyivät käytännössä ennallaan.

Tulokset vahvistavat näyttöä kasvispainotteisen ruokavalion terveyshyödyistä, jotka on tätä ennen todettu lukuisissa tutkimuksissa. Tyypin 2 diabeteksen ehkäisemisen lisäksi kasvipainotteinen ruokavalio pienentää muun muassa riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin ja auttaa verenpaineen hallinnassa.

Tutkimus perustui yli 190 000 naisen ja miehen monikymmenvuotisiin seurantatietoihin. Osallistujien ruokavalioita ja terveyttä seurattiin neljän vuoden välein. Seurannan aikana tyypin 2 diabetes todettiin 13 000 osallistujalla.

Suomalaisista noin 500 000 sairastaa tyypin 2 diabetesta, mutta merkittävä osa heistä ei ole tietoisia taudistaan. Terveellisen ruokavalion lisäksi diabetesta ehkäisevät muun muassa laihduttaminen ja liikunnan lisääminen.