Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

  |  30.09.2021   |  INGIMAGE

Kasvikset voivat ehkäistä masennusta

Kasvispainotteisen ruokavalion terveyshyödyt ovat hyvin tunnettuja; uuden tutkimuksen mukaan runsaasti kasviksia ja hedelmiä päivittäin nauttivat saattavat säästyä myös masennukselta muita todennäköisemmin.

,

Runsaasti kasviksia ja hedelmiä päivittäin nauttivat saattavat säästyä masennukselta muita todennäköisemmin, australialaistutkimus osoittaa. Tutkimus julkaistiin European Journal of Nutrition -lehdessä.

Australialaiset keräsivät ravitsemus- ja terveystietoja 4 100:lta yli 25-vuotiaalta kahdentoista vuoden ajan. Masennukseen sairastui 10 prosenttia osallistujista.

Masennusoireita ilmaantui viidenneksen harvemmin osallistujille, jotka söivät keskimäärin 300 grammaa kasviksia ja hedelmiä päivittäin. Tämä havaittiin verrattuna osallistujiin, joiden päiväannos oli keskimäärin 200 grammaa.

Yhteys oli vielä voimakkaampi, jos ruokavalio oli monipuolinen ja sisälsi 4–6 eri kasvista. Varsinkin keltaiset, oranssit ja punaiset kasvikset sekä vihreät lehtivihannekset liittyivät pienempään masennusoireiden riskiin.

Ruokavalion lisäksi monet muutkin seikat ovat voineet vaikuttaa tuloksiin, joten ennen lisätutkimuksia niitä kannattaa tulkita varoen. Kasvispainotteisen ruokavalion terveyshyödyt ovat kuitenkin hyvin tunnettuja, joten kasvisten ja hedelmien lisääminen lautaselle on aina paikallaan.

Masennukseen sairastuu noin 15 prosenttia ihmisistä jossain vaiheessa elämäänsä.