‹ Takaisin

  |  15.07.2022   |  UUTISPALVELU DUODECIM   |  INGIMAGE

Kasvisruokavalio sopii hyvin myös lapsille

Kasvisruokavaliota noudattavat lapset kasvavat yhtä hyvin ja saavat yhtä paljon rautaa ja D-vitamiinia kuin sekaravintoa syövät, kertoo tuore tutkimus.

,

Kasvisruokavaliota noudattavat lapset kasvavat yhtä hyvin ja saavat yhtä paljon rautaa ja D-vitamiinia kuin sekaravintoa syövät, tuore tutkimus osoittaa.

Tulokset perustuvat 8 900 keskimäärin kaksivuotiaan kanadalaislapsen kolmivuotiseen seurantaan. Lapsista 248 oli kasvissyöjiä (25 vegaania).

Lasten paino ja pituus kehittyivät samaa vauhtia riippumatta heidän ruokavaliostaan, tulokset osoittivat. Myös veren ferritiini- ja D-vitamiinitasot olivat samanlaisia. Lehmänmaitoa käyttävien kasvissyöjien kolesterolitasot olivat keskimäärin huonompia, mutta eroja ei näkynyt lapsilla, joiden maidonkulutus jäi muutamaan desilitraan päivässä.

Kasvissyöjälapset olivat alipainoisia todennäköisemmin kuin sekaravintoa syövät, mutta käytännössä alipainoisia oli hyvin vähän. Kasvissyöjistä alipainoisia oli 6 prosenttia ja sekaravintoa syövistä 3 prosenttia.

Kanadalaisten tulokset vahvistavat näyttöä, jonka mukaan kasvisruokavalio on terveellinen ja turvallinen vaihtoehto myös lapsille. Lapsen kasvisruokavaliossa tulisi kuitenkin huomioida riittävä energiansaanti ja monipuolisuus, mikä tosin pätee myös muihin ruokavalioihin.