Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

  |  21.08.2019   |  UUTISPALVELU DUODECIM   |  INGIMAGE

Kattava tutkimus HPV-rokotteen tehosta – hyödyt ulottuvat kumpaankin sukupuoleen

Rokotusten käyttöönoton jälkeen myös sukupuolielinten ja peräaukon syylät ovat vähentyneet kummallakin sukupuolella.

,

Tyttöjen HPV-rokotukset ovat uuden tutkimuksen valossa olleet suuri menestys ympäri maailmaa. Suomessa HPV-rokotusohjelma aloitettiin marraskuussa 2013.

Nyt julkaistussa tutkimuksessa analysoitiin kaikkiaan 65 aikaisemman tutkimuksen aineistot, jotka kattoivat yli 60 miljoonan ihmisen terveystiedot.

Analyysin perusteella HPV-rokotukset ovat vähentäneet 13–19-vuotiaiden tyttöjen ja 20–24-vuotiaiden naisten HPV-tartuntoja sekä varsinaisia kohdunkaulan kasvaimia, joita HPV-tartunnat aiheuttavat. Rokotusten käyttöönoton jälkeen myös sukupuolielinten ja peräaukon syylät ovat vähentyneet 15–19-vuotiaiden sekä 20–24-vuotiaiden ikäryhmissä kummallakin sukupuolella.

Suomessa rokote tarjotaan kouluissa kaikille 11–12-vuotiaille tytöille. Se ehkäisee HPV-virustartuntaa ja tartunnan aiheuttamia kohdunkaulan syövän esiasteita. Rokotusohjelmassa tarjottava Cervarix-rokote ehkäisee jopa 95 prosenttia HPV-tyyppien 16 ja 18 aiheuttamista kohdunkaulan syövän vaikeista esiasteista ja 65 prosenttia kohdunkaulan syövän keskivaikeista ja vakavista esiasteista.

Tutkimus julkaistiin arvostetussa Lancet-lehdessä.