Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

  |  01.03.2017

Keuhkokuume altistaa myös sydämen vajaatoiminnalle

Keuhkokuumeeseen sairastuvat iäkkäät sairastuvat tavallista herkemmin myös sydämen vajaatoimintaan, mutta sama näyttäisi koskevan myös nuorempia.

British Medical Journalin julkaisemat tulokset perustuvat 5 000 keskimäärin 55-vuotiaan kanadalaisen kymmenvuotiseen seurantaan.

Seurannan aikana sydämen vajaatoimintoon sairastui noin 12 prosenttia keuhkokuumeen sairastaneista, kun verrokeista sairastui vain hieman yli 7 prosenttia. Riski havaittiin yli 65-vuotiailla, mutta myös nuoremmilla.

Tulokset eivät paljasta onko keuhkokuume suurentuneen sydämen vajaatoiminnan riskin aiheuttaja, vai ovatko vajaatoiminnalle alttiit vain alttiita sairastumaan keuhkokuumeeseen. Aiemmissa tutkimuksissa keuhkokuumeen on kuitenkin osoitettu suurentavan myös iäkkäiden sydäninfarktiriskiä.

Havainnot ovat hyvä muistutus influenssarokotusten tarpeellisuudesta varsinkin riskiryhmäläisille. Influenssarokotuksen lisäksi keuhkokuumeita ehkäisee pneumokokkirokotus, jota suositellaan varsinkin sairaalahoitoa vaatineen keuhkokuumeen aiemmin sairastaneille sekä yli 65-vuotiaille, diabeetikoille, sydän- ja verisuonitautia sairastaville ja muille riskiryhmäläisille.

UUTISPALVELU DUODECIM