Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

  |  15.08.2019   |  UUTISPALVELU DUODECIM   |  INGIMAGE

Klamydiarokotteesta lupaavia alustavia tuloksia

Tulosten perusteella rokote on turvallinen ja tuottaa vasta-aineita klamydiaa aiheuttavaa bakteeria vastaan.

,

Tutkijat ovat saaneet lupaavia tuloksia ensimmäisestä ihmisillä tehdystä klamydiarokotetutkimuksesta. Tulosten perusteella rokote on turvallinen ja tuottaa vasta-aineita klamydiaa aiheuttavaa bakteeria vastaan. Klamydia on yleisin sukupuolitauti maailmanlaajuisesti, joten sen ehkäisyyn olisi suuri tarve.

Lancet Infectious Diseases -lehden julkaisemassa tutkimuksessa 35 tervettä 19–45-vuotiasta naista sai joko rokotetta tai lumevalmistetta kolmena eri pistoksena. Lisäksi osallistujat saivat rokotetta tai lumeainetta nenäsumutteena.

Kaikkien rokoteryhmäläisten kehoissa havaittiin viitteitä klamydialta suojaavasta immuunivasteesta, tulokset osoittivat. Rokote oli myös turvallinen ja haittavaikutukset rajoittuivat paikalliseen ihoärsytykseen pistoskohdassa.

Havainnot ovat hyvin alustavia ja vielä on paljon tutkittavaa ennen kuin rokotteen voi varmuudella sanoa suojaavan klamydiatartunnalta. Tartunnan saa vuosittain noin 130 miljoonaa ihmistä, joten tarvetta rokotteelle olisi.

Suomessa todetaan vuosittain noin 15 000 klamydiatartuntaa. Suurin osa tartunnoista todetaan 15–29-vuotiailla, ja joka kolmas tartunnan saaneista on alle 20-vuotias. Klamydia tarttuu seksissä, yhdynnässä ja myös suuseksissä. Se on usein oireeton, mutta voi silti aiheuttaa jälkitauteja ja esimerkiksi sisäsynnytintulehduksen. Oireettomuuden vuoksi moni voi levittää tautia tietämättään. Paras tapa suojautua klamydialta on käyttää kondomia tilapäisissä suhteissa.