‹ Takaisin

  |  14.12.2021   |  UUTISPALVELU DUODECIM   |  INGIMAGE

Kohonnut verenpaine yhteydessä dementiariskiin

Kohonnutta verenpainetta potevat sairastuvat dementiaan muita todennäköisemmin, tuore tutkimus vahvistaa. Verenpainelääkitys pienentää riskiä.

,

Kohonnutta verenpainetta potevat sairastuvat dementiaan muita todennäköisemmin, tuore korealaistutkimus vahvistaa. Myös alhaiseen verenpaineeseen voi liittyä dementiavaara, mutta se selittyy todennäköisesti muilla sairauksilla.

Tulokset julkaistiin Hypertension-lehdessä, ja niiden perusteella riski sairastua mihin tahansa dementiaan tai todennäköiseen Alzheimerin tautiin oli selvästi suurentunut potilailla, joiden systolinen verenpaine oli yli 160 mmHg. Myös kohonnut diastolinen verenpaine liittyi suurentuneeseen dementian riskiin. Yhteydet todettiin verrattuna osallistujiin, joiden systolinen verenpaine oli 130–140 mmHg, ja ne näkyivät riippumatta mahdollisesta verenpainelääkityksestä tai muista sairauksista.

Yhteydet olivat hieman ristiriitaisempia analyysissa, jossa tarkasteltiin todennäköisesti verisuoniperäisiä dementioita, mutta tällöinkin sairastumisriskit suurenivat verenpainelukemien suurentuessa.

Myös alhainen verenpaine liittyi monissa analyyseissä dementian riskiin, mutta tutkijat uskovat tämän johtuvan potilaiden muista sairauksista. Tulokset olisi kuitenkin hyvä varmistaa tältä osin.

Tutkimus perustuu yli 4,5 miljoonan yli 60-vuotiaan viisivuotisiin seurantatietoihin.

Kohonnut verenpaine varsinkin keski-iässä on todettu dementian riskitekijäksi useissa tutkimuksissa aiemminkin ja lääkitykset ovat pienentäneet riskiä.

Kohonnutta verenpainetta potee noin puolet suomalaismiehistä ja kolmannes naisista. Muisti ja muut kognitiiviset mielentoiminnot ovat lievästi heikentyneet arviolta 120 000 suomalaisella. Suurin piirtein yhtä monella on jonkinasteinen dementia.