‹ Takaisin

  |  07.12.2022   |  UUTISPALVELU DUODECIM   |  INGIMAGE

Kolesteroli- ja diabeteslääkitykset saattavat ehkäistä silmänpohjan ikärappeumaa

Tuoreen tutkimus antaa viitteitä, että diabetes- tai kolesterolilääkkeitä käyttävät säästyvät silmänpohjan ikärappeumalta muita todennäköisemmin. Silmänpohjan ikärappeuma on yleisin näkövammaisuutta aiheuttava sairaus länsimaissa.

,

Diabetes- tai kolesterolilääkkeitä käyttävät voivat mahdollisesti säästyä silmänpohjan ikärappeumalta muita todennäköisemmin. Vaikutus ei ole kovin suuri, mutta väestötasolla se saattaa estää monia sairastumisia. Silmänpohjan ikärappeuma on yleisin näkövammaisuutta aiheuttava sairaus länsimaissa.

Tutkimuksessa yhdistettiin ja analysoitiin 14 aikaisemman tutkimuksen aineistot, jotka koostuivat yhteensä lähes 39 000 aikuisen terveystiedoista. Potilaat olivat keskimäärin 62–83-vuotiaita ja silmänpohjan ikärappeumaa sairasti 12–65 prosenttia osallistujista. Pitkälle edennyt silmänpohjan ikärappeuma oli 0,5–36 prosentilla.

Analyysin perusteella kolesterolilääkityksellä olevat sairastuivat seurantojen aikana 15 prosenttia epätodennäköisemmin ja diabeteslääkityksellä olevat 12 prosenttia epätodennäköisemmin kuin samanikäiset, jotka eivät käyttäneet kyseisiä lääkkeitä. Lääkitykset eivät vaikuttaneet pitkälle edenneen silmänpohjan ikärappeuman todennäköisyyteen.

Lääkitysten lisäksi monet muutkin seikat ovat voineet vaikuttaa tuloksiin, ja siksi havaintoja kannattaa tulkita varovaisesti ennen lisätutkimuksia. Silmänpohjan ikärappeumaan ei ole parantavaa hoitoa, joten tarve sairastumista ehkäiseville keinoille ja hoidoille on suuri.

Arviolta 100 000 suomalaisella on silmänpohjan ikärappeuma. Yleensä potilaat ovat yli 65-vuotiaita. Sairastumisriskiään voi pienentää muun muassa lopettamalla tupakoinnin, syömällä runsaasti vihanneksia ja kalaa, liikkumalla riittävästi ja laihduttamalla mahdolliset liikakilot.

Tutkimus julkaistiin British Journal of Ophthalmology -lehdessä.