‹ Takaisin

  |  04.05.2020   |  TARU VANHALA   |  INGIMAGE

Koronapikatesti myynti-, markkinointi- ja jakelukieltoon

Fimea vaatii Testerit.fi/Global Network Oy nimistä yritystä lopettamaan ”2019-nCoV IgG/IgM Rapid Test Cassette Single use kit” -nimisen testin myynnin ja markkinoinnin kuluttajille. Testi soveltuu vain ammattilaiskäyttöön.

,

Testerit.fi/Global Network Oy on uudelleenpakannut ammattilaiskäyttöön tarkoitettuja koronatestejä ja jakanut niiden yhteydessä käyttöohjeversioita, jotka eivät vastaa valmistajan markkinoille alunperin saattamaa tuotetta. Yrityksen verkkosivuston markkinointi on pääosin kuluttajille suunnattua eikä kyseisen testin kuvauksesta käy ilmi, ettei se sovellu kotikäyttöön.

Fimea vaatii Testerit.fi/Global Network Oy:ta lopettamaan välittömästi testin markkinoinnin ja myymisen kuluttajille, sekä vaatii yritystä tiedottamaan asiakkaitaan tuotteen takaisinvedosta 10.5. mennessä. Vaatimuksen tehosteeksi on asetettu 200 000 euron uhkasakko.

Käyttäessään ammattilaisille suunnattua testiä maallikkokäyttäjä voi tehdä virheen testiä suorittaessaan tai tulkita tulosta väärin tieteellisen tiedon puutteen vuoksi.

Serologiset pikatestit perustuvat vasta-aineiden havaitsemiseen elimistössä. Vasta-aineet nousevat testeissä havaittavalle tasolle vasta noin parin viikon kuluttua tartunnasta. Liian aikaisessa vaiheessa tehty testi antaa helposti virheellisen negatiivisen tuloksen. Serologinen pikatesti ei myöskään kerro luotettavasti viruksen poistumisesta elimistöstä taudin loppuvaiheessa.

Fimea korostaa, että kotitestauksen epäluotettavuus ja tulosten monitulkinnallisuus on huomattava kansanterveydellinen riski.