‹ Takaisin

  |  27.09.2021   |  TARU VANHALA   |  INGIMAGE

Koronarokotteiden saatavuus hyvä - nuoria aikuisia kehotetaan ottamaan toinen annos

Vakava sairaalahoitoa vaativa taudinkuva on mahdollinen myös nuorilla. Asiantuntija muistuttaa, että koronatartunnan tai sairastetun koronataudin suoja riittää vain 6-12 kuukaudeksi.

,

Ensimmäisen koronarokoteannoksen on saanut Suomessa nyt noin 84 prosenttia 12 vuotta täyttäneestä väestöstä ja kaksi annosta on puolestaan saanut noin 68 prosenttia. Yhteensä yhden annoksen saaneita on 4,1 miljoonaa ja kaksi annosta saaneita 3,3 miljoonaa.

- Suomeen on saapunut oikein hyvin koronarokotteita, joten rokotteista ei ole nyt pulaa. Kaikille halukkaille riittää rokotteita sekä ensimmäiseen annokseen että toiseen annokseen. Myös kolmansia annoksia voidaan hyvän rokotetilanteen takia antaa heti voimakkaasti immuunipuutteisille ja niille, jotka ovat saaneet kaksi rokoteannosta alle kuuden viikon annosvälillä ensimmäisten rokotettavien ryhmien joukossa, kertoo THL:n johtava asiantuntija Mia Kontio.

Nuorilla aikuisilla kirittävää

Etenkin nuorten aikuisten ikäryhmässä rokotekattavuus on vielä melko alhainen. 20–29-vuotiaista vasta vähän yli 40 prosenttia on saanut toisen rokoteannoksen ja 30–39-vuotiaiden kohdallakin luku jää alle 60 prosentin. 

- Nuorten aikuisten on olennaista hakea myös toinen rokoteannos, sillä sairaalahoitoa vaativa vakava taudinkuva on mahdollinen myös nuoremmilla. Myös yli 40-vuotiaissa löytyy vielä monia rokottamattomia, joiden olisi tärkeää hakea itselleen rokotus. Koronaviruksen takia sairaalahoidossa on nyt ollut eri-ikäisiä yli 40-vuotiaita, joilla ei ole rokotesuojaa, Kontio kertoo.

Kontio muistuttaa myös, että koronatartunnan tai sairastetun koronataudin suoja riittää vain 6–12 kuukaudeksi.

- Aiemmin saatu koronatartunta tai sairastettu tauti ei nykytiedon mukaan riitä antamaan pitkäkestoista suojaa vakavalta sairaalahoitoa vaativalta taudinkuvalta. Onkin tärkeää hakea koronarokotus, vaikka olisikin saanut koronavirustartunnan aiemmin.