‹ Takaisin

  |  10.07.2020   |  TARU VANHALA   |  INGIMAGE

Koulujen ja päiväkotien sulkemisella vähäinen vaikutus koronatartuntoihin

Suomessa koulut ja päiväkodit olivat suljettuina maaliskuun puolivälistä toukokuun puoliväliin. Ruotsissa peruskoulut ja päiväkodit olivat auki koko kevään. Tästä huolimatta 1-19-vuotiailla todettujen koronavirustartuntojen ilmaantuvuudessa ei ole merkittävää eroa maiden välillä.

,

THL:n selvityksen mukaan koulujen ja päiväkotien sulkemisella oli vain vähän vaikutusta lapsilla ja nuorilla todettujen koronavirustartuntojen määrään. Tehohoitoa vaativa koronavirustauti on harvinainen lapsilla ja nuorilla. Selvityksessä vertailtiin 1-19-vuotiailla todettuja koronavirustartuntoja ja niistä aiheutuneita tehohoitojaksoja ja kuolemia Suomessa ja Ruotsissa.

Suomessa koulut ja päiväkodit olivat suljettuina maaliskuun puolivälistä toukokuun puoliväliin, kun taas Ruotsissa peruskoulut ja päiväkodit olivat auki koko kevään. Tästä huolimatta 1-19-vuotiailla todettujen koronavirustartuntojen ilmaantuvuudessa ei ole merkittävää eroa maiden välillä.

Alle 20-vuotiailla todettujen tartuntojen ilmaantuvuus oli kesäkuun puoliväliin mennessä Suomessa 52 / 100 000 ja Ruotsissa 49 / 100 000. Ruotsissa toukokuun lopulta lisääntynyt testaus on kuitenkin lisännyt todettujen tartuntojen määrää myös lapsilla ja nuorilla.

”Vakavaoireiset koronavirustartunnat ovat lapsilla ja nuorilla harvinaisia sekä Suomessa että Ruotsissa. Kummassakaan maassa ei ole todettu yhtään koronaan liittyvää kuolemantapausta alle 20-vuotiailla. Nykytiedon mukaan lapset myös tartuttavat virusta eteenpäin vähemmän kuin aikuiset”, THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek sanoo.

Selvitys tehtiin YK:n lastenjärjestö UNICEFin pyynnöstä. Tutkimusta on tarkoitus jatkaa syksyllä, jolloin selvitetään lasten ja nuorten roolia koronavirustartuntojen leviämisessä.