Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

  |  28.11.2019   |  EMMI PUUMALAINEN   |  INGIMAGE

Kurkku karhena ja ääni käheänä – Pidä huolta äänestäsi

Ääni tekee tenän, eikä kurkustasi kuulu kuin pihinää. Pidä huolta äänielimistöstäsi pienin keinoin. Tässä viisi vinkkiä käheän äänen hoitoon.

,

1. Yleisin syy äänen käheytymiseen on tuiki tavallinen flunssa ja siitä johtuva akuutti kurkunpäätulehdus. Virustaudista johtuen äänihuulet ovat turpeat ja punoittavat, eivätkä ne pääse värähtelemään ääntä tuottaessa normaaliin tapaan.

Joskus äänen käheys voi aiheutua pidempään jatkuneesta liiallisesta äänenkäytöstä tai epätarkoituksenmukaisesta äänentuottotavasta. Tämä rasittaa äänihuulia ja voi aiheuttaa hyvälaatuisia rasitusmuutoksia, esimerkiksi äänihuulikyhmyjä.

2. Flunssan sattuessa tärkein hoitokeino on äänilepo sekä yskimisen ja rykimisen välttäminen. Äänihuulten kosteudesta voi pitää huolta esimerkiksi kulauttelemalla säännöllisesti vettä tai höyryhengityksellä esimerkiksi apteekista saatavan vesipiipun avulla. Tupakoinnin lopettaminen on aina äänelle hyväksi.

Jos äänen käheys johtuu muusta terveysongelmasta, kuten närästyksestä, kannattaa siihen hakea apua, niin käheyskin helpottaa. Äänen käytölle on tärkeää, että stressi pysyy hallinnassa ja erityisesti niskahartiaseudun ja leuan lihakset pysyvät rentona. Puhetyöläisen on hyvä huolehtia rennosta asennosta puhuessa, rennosta äänentuottotavasta ja siitä, että lepuuttaa ääntä taukojen aikana. Kovassa taustamelussa ei kannata puhua pitkiä aikoja, sillä voimakkaalla äänellä puhuminen on kevyttä äänenkäyttöä rasittavampaa.

3. Mikäli äänenkäheys tai muu äänen oireilu ei liity flunssaan ja on kestänyt yli kaksi viikkoa ilman selkeää syytä, on hyvä hakeutua lääkärin tutkimukseen. Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkärin tai puhe- ja äänihäiriöiden hoitoon erikoistuneen foniatrin vastaanotot ovat hyvä vaihtoehtoja.

Ääniongelmat, kuten käheys, ovat usein hyvin hoidettavissa tai ainakin vähintään lievennettävissä, vaikka ne olisivat jatkuneet pidempäänkin. Puheterapeuteilta saa ohjeita ja apua äänen hoitamiseen ja taloudellisen äänentuottotavan oppimiseen. Ennen puheterapeutin hoitoa täytyy kuitenkin selvittää tarkasti, mistä ongelmat lopulta johtuvat.

4. Jo pienilläkin äänenhuollon keinoilla voi vaikuttaa merkittävästi äänen toimivuuteen. Haukotus, huokaus ja alaleuan rentouttaminen rentouttavat äänielimistöä. Äänen lämmittely hyräilemällä, hyrisemällä tai kevyesti laulamalla on hyvä tapa ottaa käyttöön. Samat keinot myös auttavat rentouttamaan äänielimistöä runsaamman äänenkäytön jälkeen.

5. Ääntä kannattaa vaalia erityisesti, mikäli työ tai harrastus edellyttää runsasta äänenkäyttöä tai ääntä tulee käytettyä haastavissa olosuhteissa. Harvoin tulee ajatelleeksi, että äänentuotto on lihastyötä siinä missä liikuntakin. Jo yleisestä hyvästä terveydentilasta huolehtiminen on äänestä huolehtimista.

Asiantuntijana Katja Saarela, Turun yliopistollisen keskussairaalan johtava puheterapeutti.