‹ Takaisin

  |  08.09.2020   |  UUTISPALVELU DUODECIM   |  INGIMAGE

Kuukautiskivuista kärsivillä usein myös muita kipuja

Kuukautiskipuisilla naisilla on erilaisia kroonisia kipuja noin 2,5 kertaa todennäköisemmin kuin muilla naisilla. Lääkärien olisi hyvä huomioida kroonisten kipujen mahdollisuus hoitaessaan kuukautiskipupotilaita.

,

Tuore tutkimus osoittaa, että kuukautiskivuista kärsivät saattavat olla tavallista alttiimpia myös muunlaisille kroonisille kivuille. Tutkimuksessa tarkasteltiin 32 aikaisemman tutkimuksen aineistoja.

Analyysin perusteella kuukautiskivuista kärsivillä oli kroonisia kipuja muita enemmän ja ne olivat pahempioireisia. Yhteys koski lantion alueen kipuja, mutta myös muita. Kuukautiskipuisilla erilaisia kroonisia kipuja oli noin 2,5 kertaa todennäköisemmin kuin muilla naisilla.

Tulokset eivät paljasta, mistä yhteys tarkalleen johtuu, mutta lääkärien olisi hyvä huomioida kroonisten kipujen mahdollisuus hoitaessaan kuukautiskipupotilaita. On mahdollista, että kuukautiskivut altistavat muille kivuille tai niillä kummallakin on yhteisiä mekanismeja ja riskitekijöitä.

Kuukautiskivut ovat yleensä alavatsakipuja, mutta myös pahoinvointi, oksentelu, väsymys, selkäkipu, huimaus, ripuli ja päänsärky ovat yleisiä oireita. Kipu kestää yleensä 1–2 vuorokautta vuodon alkamisesta. Monilla liikunta ja urheilu sekä lämpötyyny ja tulehduskipulääkkeet helpottavat kipuilua. Jos ilman reseptiä saatavat kipulääkkeet eivät auta riittävästi, kannattaa hakeutua lääkäriin.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Obstetrics & Gynecology -lehdessä.