‹ Takaisin

  |  08.06.2016

Kysy lääkkeistä

Ilman reseptiäkin saatavien lääkkeiden käyttö vaatii opastusta.

Suomessa itsehoitoon hyväksytyt lääkkeet ovat oikein käytettynä turvallisia, ja vaarallisten haittavaikutusten riski on pieni. Ilman reseptiä saatavaa lääkettä valittaessa täytyy kuitenkin ottaa huomioon muut samanaikaisesti käytössä olevat lääkkeet ja mahdolliset haitalliset yhteisvaikutukset.

– Asiakkaan kannattaa itsehoitolääkkeitä apteekista ostaessaan neuvotella apteekin henkilökunnan kanssa ja kertoa paitsi vaivastaan myös siitä, mitä lääkkeitä ja rohdoksia hän muutoin käyttää, toteaa uuden itselääkitystä käsittelevän Käypä hoito -suosituksen laatineen työryhmän puheenjohtaja, dosentti Jorma Komulainen.

– Esimerkiksi jos asiakkaalla on käytössä kaksi kipulääkevalmistetta, on yliannosvaaran vuoksi varmistettava, etteivät ne sisällä samaa lääkeainetta. Myös flunssan hoitoon käytettävät lääkkeet saattavat sisältää tulehduskipulääkettä, joten yliannoksen vaara on todellinen, jos käyttää samanaikaisesti muita kipulääkkeitä, Komulainen jatkaa.

Suomen Apteekkariliiton IRO Researchillä teettämän tutkimuksen mukaan 77 prosenttia suomalaisista tietää, että itsehoitolääkkeet voivat aiheuttaa haittoja, mutta moni suhtautuu niiden annosteluun huolettomammin kuin reseptilääkkeiden annosteluun. Joka kuudes on sitä mieltä, että itsehoitolääkkeiden annostelu ei ole niin tarkkaa kuin reseptilääkkeiden.

Etenkin nuoret ja nuoret aikuiset pitävät itsehoitolääkkeitä turvallisempina kuin reseptilääkkeitä, vaikka ne sisältävät usein samoja vaikuttavia aineita kuin reseptilääkkeet, mutta niitä myydään vain pienemmissä pakkauksissa.

Itsehoitolääke on kuitenkin lääke siinä missä reseptilääkekin, ja se pitäisi hankkia aina farmaseutin arvion perusteella. Apteekkariliiton puheenjohtaja, apteekkari Marja Ritala muistuttaa, että virheellisesti valittu tai käytetty itsehoitolääke voi olla haitallinen tai jopa vaarallinen.

– Voi olla, että itsehoitolääke-termi sinällään luo liiankin turvallista mielikuvaa viestiessään omin päin tapahtuvasta hoidosta, Ritala sanoo.

JENNI JUNTUNEN

Tutustu uuteen Itselääkityksen Käypä hoito -suositukseen osoitteessa kaypahoito.fi.