‹ Takaisin

Terveys  |  10.08.2020   |  TARU VANHALA   |  INGIMAGE

Laihduttaminen lihottaa normaalipainoista

Tuoreen väitöstutkimuksen mukaan toistuvat laihdutusyritykset lisäävät normaalipainoisen riskiä lihomiseen ja yhdessä epäterveellisten elintapojen kanssa kohottavat riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen.

,

Tuore väitöstutkimus kyseenalaistaa normaalipainoisten laihduttamisen ja vahvistaa käsitystä jojo-laiduttamisen terveysriskeistä. Toistuvat laihdutusyritykset lisäävät normaalipainoisten riskiä lihomiseen ja yhdessä epäterveellisten elintapojen kanssa kohottavat myös riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen.

Elintarviketieteiden maisteri Laura Sares-Jäskeen väitöstutkimus pohjautuu kansalliseen Terveys 2000 - tutkimukseen. Laihduttamisyrityksillä ja painon vaihtelulla havaittiin yhteys painoindeksin ja vyötärönympäryksen kasvuun 11 vuoden seurantatutkimuksen aikana.

- Alun perin normaalipainoiset laihduttajat lihoivat seurannan aikana enemmän kuin ne normaalipainoiset, jotka eivät laihduttaneet. Sen sijaan lihavien kohdalla vastaavaa eroa ei havaittu, Sares-Jäske kuvailee tuloksia.

Havaittujen yhteyksien taustalla on todennäköisesti se, että laihduttamisyrityksillä on taipumus epäonnistua. Laihduttaminen aktivoi biologisia mekanismeja: se esimerkiksi madaltaa aineenvaihduntaa ja voi lisätä näläntunnetta. Näin biologia pyrkii ehkäisemään laihtumista ja edesauttamaan lihomista.

- Laihduttamisen ja tyypin 2 diabetekseen sairastumisen suuntaa antavasti korostunut yhteys henkilöillä, joilla oli epäterveellisiä elintapoja, viittaa siihen, että etenkin kehnosti toteutettu laihduttaminen voi olla yhteydessä haitallisiin seurauksiin.

Jo aiemmissa tutkimuksissa on osoitettu, että laihduttamisyritykset ja tarkoituksellinen laihtuminen ovat yhteydessä myöhempään lihomiseen pitkällä aikavälillä. Sares-Jäsken kehottaa normaalipainoisia välttämään turhia laihduttamisyrityksiä.

- Normaalipainosten tulisi keskittyä terveellisten elintapojen omaksumiseen, jotta he voivat säilyttää normaalipainonsa ja ehkäistä painon nousun tulevaisuudessa.

Laura Sares-Jäske väittelee Helsingin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnasta 13.8.2020 kello 12.00 aiheesta "Self-report dieting attempts and intentional weight loss in a general adult population: Associations with long-term weight gain and risk of type 2 diabetes".