‹ Takaisin

  |  11.10.2021   |  INGIMAGE

Lasten alahengitystieinfektioita ei kannata hoitaa antibiooteilla

Tuoreen tutkimuksen mukaan lasten alahengitystieinfektioita hoidetaan usein turhaan antibiooteilla. Lapset paranevat yhtä hyvin ilman lääkitystäkin.

,

Lasten alahengitystieinfektioita hoidetaan usein antibiooteilla, mutta tutkimustulosten perusteella tämä on useimmiten turhaa. Lapset paranevat yhtä hyvin ilman lääkitystäkin, Lancet-lehden julkaisemat tulokset osoittavat. Turhia antibioottikuureja olisi hyvä karsia, koska ne edistävät antibiooteille vastustuskykyisten bakteerikantojen kehittymistä.

Tutkimukseen osallistui 430 alahengitystieinfektiota potevaa 0,5–12-vuotiasta, jotka satunnaistettiin joko antibioottihoitoon tai lumelääkitykselle. Tutkimukseen ei värvätty keuhkokuumepotilaita.

Tulosten perusteella antibiooteilla hoidettujen oireet lievittyivät keskimäärin viidessä päivässä ja verrokkien kuudessa. Ero ei ollut kuitenkaan tilastollisesti merkittävä eli käytännössä oireet lievittyivät yhtä nopeasti kummassakin ryhmässä. Eroja ei näkynyt myöskään analyysissa, jossa huomioitiin lasten erilaiset oireet.

Havainnot tukevat suomalaisia hoitosuosituksia, joiden mukaan antibioottihoitoja ei suositella lasten alahengitystieinfektioihin. Antibiootit ovat paikallaan kuitenkin keuhkokuumetta tai hinkuyskää poteville lapsille.