Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

  |  14.01.2022   |  TARU VANHALA   |  INGIMAGE

Lievien oireiden takia ei tarvitse käydä koronatestissä

THL päivitti ohjeistustaan koronatestauksesta ja karanteeneista alueilla, joissa tartunnanjäljitys ei enää omikronmuunnoksen vuoksi toimi. Paikallisia ohjeita tulee kuitenkin edelleen noudattaa.

,

Koronatartunnat ovat lisääntyneet voimakkaasti omikronmuunnoksen levittyä Suomeen ja tartunnanjäljitys on nyt ruuhkautunut useissa kunnissa. Suurta osaa tartunnan saaneista ja altistuneista ei ehditä tavoittaa ajoissa ja jäljityksestä ei enää ole apua tartuntojen torjunnassa. 

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on päivittänyt kansalaisten ohjeistusta koronatesteistä ja karanteeneista alueilla, joilla tartunnanjäljitystä ei ole mahdollista tehdä kattavasti.

Perusterveen, jolla on lieviä hengitystieoireita, mutta yleisvointi hyvä, ei yleensä ole tarvetta ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon eikä hakeutua terveydenhuollon koronavirustestiin. Myöskään kotitestin positiivista tulosta ei yleensä ole tarpeen varmistaa terveydenhuollossa tehtävällä testillä.

Edelleen on kuitenkin suositeltavaa välttää kontakteja muihin kuin samassa taloudessa asuviin vähintään viiden vuorokauden ajan. Sairastuneen tulisi myös kertoa tartunnasta henkilöille, joiden kanssa hän ollut ollut läheisissä tekemisissä. Huomioitavaa on, että tartuttavuus voi alkaa jo kaksi vuorokautta ennen oireiden alkamista.

THL korostaa myös, että vaikka kotitestin tulos olisi negatiivinen, oireisena kontakteja tulee välttää ainakin viiden vuorokauden ajan. 

Riskiryhmille ja raskaana oleville suositellaan edelleen testausta

Jos kotikunnan ohje koronavirustestiin hakeutumisesta poikkeaa THL:n nyt antamasta uudesta suosituksesta, tulee noudattaa paikallista ohjetta. Ohjeet on julkaistu kuntien ja sairaanhoitopiirien verkkosivuilla. Myös terveydenhuollosta henkilökohtaisesti saatuja ohjeita esimerkiksi testiin hakeutumiseen, eristykseen tai karanteeniin liittyen, tulee noudattaa THL:n ohjeen sijaan.

Testiin hakeutumista suositellaan edelleen, jos on koronavirustartuntaan viittaavia oireita ja kuuluu vakavan koronavirustaudin riskiryhmään tai on raskaana. Myös sosiaali- ja terveydenhuollossa asiakas- ja potilastyössä työskentelevien ja ympärivuorokautisessa hoiva- tai vammaispalvelutyössä työskentelevien suositellaan edelleen hakeutumaan terveydenhuollossa tehtävään koronavirustestiin oireiden ilmaannuttua.