‹ Takaisin

  |  31.08.2021   |  UUTISPALVELU DUODECIM   |  INGIMAGE

Lihavuus altistaa etenkin ruoansulatuselimistön syöville

Lihavuus on yhdistetty moniin syöpiin, mutta tuoreen tutkimuksen perusteella riskit saattavat rajoittua pääosin ruoansulatuselimistön syöpiin, kuten ruokatorvi-, vatsa-, maksa- ja haimasyöpään.

,

Tuore PLOS Medicine -lehdessä julkaistu tutkimus rajaa lihavuuden syöpäriskin lähinnä ruoansulatuselimistön syöpiin.

Tutkimus perustuu 370 000 aikuisen iso-britannialaisen terveys- ja geenitietoihin. Geenitietojen avulla tutkijat tunnistivat potilaat, joilla oli lihavuudelle altistavia geenimuotoja. Geenitiedot tekevät tuloksista luotettavampia ja auttavat erottamaan varsinaisen lihavuuden ja sitä aiheuttavien seikkojen vaikutukset.

Geneettisesti määritetty suuri painoindeksi liittyi suurentuneeseen riskiin sairastua syöpään, mutta tarkemmassa analyysissa riski koski pääasiassa vain ruoansulatuselimistön syöpiä, kuten ruokatorvi-, vatsa-, maksa- ja haimasyöpiä.

Painoindeksin lisäksi osallistujan geneettisesti määritetty pituus liittyi syöpäriskiin. Myös suuri rasvaprosentti ja lihasten osuus painosta vaikuttivat syöpäriskeihin.

Nyt saadut tutkimustulokset olisi hyvä varmistaa lisätutkimuksissa, mutta ne vahvistavat näyttöä lihavuuteen liittyvistä syöpäriskeistä. Riskit näyttäisivät koskevan etenkin ruoansulatuselimistön syöpiä.

Suomalaisista aikuisista noin neljännes on lihavia. Normaalipainon ylittää kuitenkin kaksi kolmannesta miehistä ja yli puolet naisista, ja melkein joka toisella aikuisella on vyötärölihavuutta.

Lihavuudesta puhutaan, kun painoindeksi on 30–35. Noin 160-senttimetrisille tämä tarkoittaa 77–90 kiloa ja 180-senttimetrisille 97–113 kiloa.