Tärkeä tiedote   |  23.07.2024  Paramax Rap -valmisteessa virheellisiä pakkausmerkintöjä

‹ Takaisin

  |  03.11.2023   |  UUTISPALVELU DUODECIM   |  ISTOCKPHOTO

Lihavuus merkittävä reumatautien riskitekijä

Lihavuus suurentaa riskiä sairastua nivelreumaan, nivelrikkoon, kihtiin, nivelpsoriaasiin tai selkärankareumaan, kertoo tuore tutkimus.

,

Lihavuus on yhdistetty monien reumaattisten tautien riskiin, mutta tuoreen tutkimuksen perusteella tuo yhteys on todennäköisesti syyseurauksellinen. Toisin sanoen lihavuus itsessään suurentaa reumatautien riskiä.

Tutkimuksessa käytettiin Iso-Britannian biopankkiaineistoja, joista poimittiin 360 000 osallistujan terveys- ja geenitiedot. Geenitietojen avulla tunnistettiin potilaat, jotka olivat perimänsä vuoksi alttiita lihomaan, mikä tekee tuloksista luotettavampia ja auttaa erottamaan riskitekijöiden ja niitä aiheuttavien seikkojen vaikutukset.

Analyysin perusteella riski sairastua nivelreumaan, nivelrikkoon, kihtiin, nivelpsoriaasiin tai selkärankareumaan oli sitä suurempi mitä lihavampi potilas oli.

Suuri painoindeksi liittyi selkärankareumaan ja kihtiin etenkin naisilla. Nivelrikon osalta riski oli suurempi vaihdevuosien jälkeen.

Tulokset ovat hyvin mielenkiintoisia, sillä geenitietojen ansiosta ne viittaavat lihavuuden todennäköisesti suurentavan monien reumatautien riskiä suoraan. Tällainen yhteys on aiemmin havaittu lihavuuden sekä nivelreuman, nivelrikon ja kihdin väliltä, mutta selkärankareumaa ja nikamatulehduksia koskevat havainnot ovat uusia.

Jos havainnot varmistuvat lisätutkimuksissa, lihavuuden ehkäiseminen ja laihduttaminen ehkäisee myös reumatauteja.

Tulokset julkaistiin lääketieteellisessä Arthritis & Rheumatology -lehdessä.

Arviolta 2,5 miljoonaa suomalaisaikuista on vähintään ylipainoisia ja heistä noin miljoona on lihavia.