‹ Takaisin

  |  20.05.2021   |  UUTISPALVELU DUODECIM   |  ISTOCKPHOTO

Lihavuus riski etenkin nuorille koronapotilaille

Lihavuus suurentaa kaikenikäisillä vaaraa joutua sairaalahoitoon koronavirusinfektion vuoksi, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan riski on suurin 20–39-vuotiailla.

,

Lihavuus suurentaa vaaraa joutua sairaalahoitoon koronavirusinfektion vuoksi, tuore tutkimus vahvistaa. Riski on suurin 20–39-vuotiailla, mutta näkyy kaikissa ikäryhmissä.

Tutkimus perustuu lähes 7 miljoonan britin terveystietoihin vuoden 2020 tammikuun ja huhtikuun lopun väliltä. Osallistujista 14 000 joutui koronavirusinfektion takia sairaalahoitoon, 1 600 tehohoitoon ja 5 500 menehtyi infektioon.

Aineisto osoitti potilaiden riskien suurenevan tasaisesti mitä enemmän heillä oli liikakiloja. Riski joutua sairaalahoitoon alkoi suurentua painoindeksin ylittäessä 23 ja riski menehtyä koronainfektioon, kun painoindeksi ylitti 28. Teho-osastohoitoa koskeva yhteys alkoi näkyä jo aikaisemmin.

Lihavuuteen liitetyt vaikutukset näkyivät kaikissa ikäryhmissä, mutta suurimmat ne olivat 20–39-vuotiailla. Lihavuus oli suurempi riski tummaihoisille kuin valkoihoisille.

Brittien havainnot perustuvat suureen ja luotettavaan aineistoon, mikä tekee tuloksista uskottavia. Ne vahvistavat aikaisempaa näyttöä lihavuudesta vakavan koronavirusinfektion riskitekijänä.

Tutkimus julkaistiin Lancet Diabetes & Endocrinology -lehdessä.