‹ Takaisin

  |  14.03.2024   |  UUTISPALVELU DUODECIM   |  INGIMAGE

Liikunnasta apua masennukseen

Kävely, hölkkä ja jooga lievittävät jopa vakavasta masennuksesta kärsivän oireita, kertoo tuore tutkimus.

,

Kävely, hölkkä, jooga ja lihasharjoittelu voivat kaikki lievittää vakavaa masennusta potevan oireita, tuore tutkimus osoittaa. Liikunnan olisikin hyvä kuulua masennuspotilaiden hoitoon aina, kun se on mahdollista.

Tulokset perustuvat 218 aikaisemman tutkimuksen aineistoihin ja yhteisanalyysiin, joka kattoi tiedot yli 14 000 potilaasta.

Hyvin monet liikuntamuodot olivat tehokkaampia kuin tavanomainen hoito tai lumevalmiste, analyysi osoitti. Ainakin kävely, hölkkä, jooga, voimaharjoittelu, erilaiset aerobiset harjoitteet ja tanssi lievittivät masennusoireita. Näistä tehokkaimpia olivat kuitenkin jooga, kävely ja kevyt voimaharjoittelu.

Intensiivinen harjoittelu sekä ryhmäliikunta soivat suurimmat hyödyt, tulokset osoittivat. Vaikutus voi johtua suoraan liikunnasta, mutta myös liikunnan sosiaaliset puolet saattavat selittää osan.

Tutkijat pitävät tuloksiaan osoituksena liikunnan tehosta masennuksen hoidossa etenkin, jos se yhdistetään muihin masennushoitoihin. Hiljattain liikunnan osoitettiin lievittävän myös lasten masennusoireita.

Tulokset julkaistiin lääketieteellisessä BMJ-lehdessä.