‹ Takaisin

  |  04.06.2015

Liikunta vähentää syöpähoidon haittoja

Rintasyöpään kemoterapiahoitoa saavien naisten kannattaisi harrastaa liikuntaa hoitojen aikana.

Liikunta voi nimittäin vähentää kemoterapiaan liittyviä haittavaikutuksia ja tehdä hoidosta siedettävämpää, tuore tutkimus osoittaa.

Hollantilaistutkijoiden tutkimuksessa liikuntaa kemoterapian aikana harrastavat kokivat vähemmän uupumusta, pahoinvointia, kipuja ja heikkovointisuutta kuin verrokit, jotka eivät harrastaneet liikuntaa hoitojen aikana.

Suurimman hyödyn saivat naiset, jotka osana tutkimusta tekivät kohtalaisen vaativia kunto- ja voimaharjoituksia koulutetun fysioterapeutin ohjauksessa, mutta myös omatoimisesti kevyempiä harjoituksia tehneet hyötyivät ponnisteluistaan, tulokset osoittivat.

Ohjattuun liikuntaryhmään osallistuneet myös sietivät kemoterapiaa paremmin kuin muut, sillä vain 12 prosenttia heistä joutui turvautumaan hoitoannosten pienentämiseen. Verrokkiryhmässä niin jouduttiin tekemään 34 prosentille.

Hollantilaisten tulokset eivät tarkoita sitä, että liikuntaa hoitojen aikana harrastavien ennuste olisi parempi kuin muiden potilaiden. Sen selvittäminen vaatii lisätutkimuksia. Joka tapauksessa tulokset viittaavat siihen, että liikunnan avulla kemoterapiasta voi tehdä vähemmän ikävää.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä Journal of Clinical Oncology -lehdessä. Tutkimukseen osallistui 230 rintasyöpäpotilasta, jotka satunnaistettiin kohtalaisen vaativaan ohjattuun liikuntaan, kevyeen kotiharjoitteluun tai verrokkiryhmään, jossa ei harrastettu liikuntaa.

UUTISPALVELU DUODECIM