‹ Takaisin

  |  19.07.2023   |  TARU VANHALA   |  INGIMAGE

Lintuinfluenssaa todettu eläimillä myös Suomessa

Lintuinfluenssavirukset tarttuvat huonosti ihmisiin, tartunnan voi kuitenkin saada sairastuneen tai kuoleen eläimen koskettamisesta. Osa viruksista voi aiheuttaa ihmisille vakavia infektioita.

,

Kesän aikana Suomessa on todettu useita lintuinfluenssa A(H5) -viruksen aiheuttamia luonnonvaraisten lintujen joukkokuolemia, kertoo Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos tiedotteessaan. Pohjanmaalla on varmistunut tartuntoja myös turkiseläimillä. Ihmisillä tartuntoja ei ole todettu. 

Euroopassa on todettu laajoja korkeapatogeenisen lintuinfluenssa A(H5) -viruksen aiheuttamia epidemioita linnuilla vuodesta 2020 alkaen. Lintujen lisäksi tartuntoja on todettu myös useilla nisäkäslajeilla.

WHO ja ECDC (Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskus) seuraavat lintuinfluenssatilannetta yhteistyössä kansallisten viranomaisten kanssa. Tartuntojen leviämisen riskiä pyritään minimoimaan oikea-aikaisin torjuntatoimenpitein.

Lintuinfluenssavirukset tarttuvat huonosti ihmiseen, ja tartunta vaatii yleensä läheisen kontaktin sairastuneisiin eläimiin tai niiden eritteisiin. Ihmisillä lintuinfluenssavirukset voivat aiheuttaa lievän hengitystieinfektion tai silmän sidekalvontulehduksen, mutta osa lintuinfluenssaviruksista voi aiheuttaa myös vakavia infektioita.

Joillakin nisäkäillä tauti on ollut vakava, ja taudille on ollut ominaista neurologiset oireet. Neurologisten oireiden mahdollisuus on siksi tärkeää huomioida myös ihmisillä.

Näin ehkäiset lintuinfluenssatartuntoja

  • Vältä koskemista kuolleisiin ja sairaisiin lintuihin tai muihin villieläimiin sekä niiden eritteillä tahriintuneisiin pintoihin.
  • Jos joudut koskemaan kuolleisiin eläimiin, huolehdi hyvästä käsihygieniasta. Suojaudu kertakäyttöisillä käsineillä ja niiden riisumisen jälkeen pese vielä kädet huolellisesti vedellä ja saippualla ja/tai käytä käsihuuhdetta. Mikäli mahdollista suojaudu maskilla tai hengityksensuojaimella ja suojalaseilla eläimen käsittelyn aikana. Hävitä suojaimet käytön jälkeen.
  • Jos olet koskenut sairaaseen tai kuolleeseen eläimeen ja saat sen jälkeen hengitystie- tai neurologisia oireita, ole yhteydessä terveydenhuoltoon ja mainitse mahdollisesta altistumisesta.
  • Ilmoita luonnonvaraisten lintujen joukkokuolemista kunnan valvontaeläinlääkärille.