Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

  |  06.03.2018

Lisää näyttöä rokotusten turvallisuudesta

Tuoreiden tutkimusten tulokset vahvistavat entisestään vahvaa näyttöä etenkin influenssarokotusten turvallisuudesta.

,

Influenssarokotukset ja muut rokotukset ovat turvallisia, mutta silti osa ihmisistä epäilee niiden aiheuttavan sairauksia.

Pediatrics-lehdessä julkaistut kaksi tutkimusta kuitenkin lisäävät näyttöä turvallisuudesta entisestään. Tutkimukset tehtiin Norjassa ja Yhdysvalloissa.

Norjalaistutkimuksessa selvitettiin H1N1-sikainfluenssaepidemian aikana otettujen H1N1-influenssarokotusten vaikutuksia lasten epilepsiariskiin.

Mukana analyysissa olivat kaikki vuoden 2009 epidemian aikaan alle 18-vuotiaat Norjassa asuvat. Heistä puolet oli saanut H1N1-rokotuksen.

Tutkimuksessa ei löytynyt minkäänlaista näyttöä siitä, että H1N1-rokotuksen saaneet olisivat olleet suuremmassa vaarassa sairastua epilepsiaan seurannan aikana eli vuosina 2009–2014.

Yhdysvaltalaistutkimuksessa tutkittiin äidille raskauden aikana annetun influenssarokotuksen ja dtap- eli kurkkumätä-, jäykkäkouristus- ja hinkuyskärokotteen mahdollisia vaikutuksia syntymättömän lapsen terveyteen.

Analyysi kattoi tiedot 413 000 onnistuneeseen synnytykseen päättyneestä raskaudesta. Lapsista 25 000 joutui sairaalahoitoon ja 160 menehtyi alle puolen vuoden ikäisenä, mutta tapaukset eivät olleet yhtään yleisempiä rokotuksen saaneilla kuin muillakaan.

Tutkimusten tulokset vahvistavat entisestään vahvaa näyttöä varsinkin influenssarokotusten turvallisuudesta.

Suomessa on parhaillaan meneillään influenssakausi, joten influenssarokote kannattaa vielä ottaa. Influenssarokotus on maksuton raskaana oleville, yli 65-vuotiaille ja muille riskiryhmäläisille kuten sydänsairauksia tai diabetesta poteville sekä 6–35 kuukauden ikäisille lapsille.

Myös terveydenhuollossa työskentelevät, vakavalle sairastumisella alttiiden läheiset sekä varusmiespalvelukseen astuvat saavat ilmaisen rokotuksen. Ilmaisuudesta huolimatta rokotus jää monilta ottamatta.

UUTISPALVELU DUODECIM

Kuva: Ingimage