‹ Takaisin

  |  02.06.2022   |  UUTISPALVELU DUODECIM   |  INGIMAGE

Long covid -oireet saattavat lievittyä rokotuksilla

Brittitutkimus antaa viitteitä, että koronarokotus sairastetun koronavirusinfektion jälkeen vähentää pitkittyneitä oireita, kuten uupumista, hengitysvaikeuksia ja lihaskipuja.

,

Koronavirusinfektion pitkäaikaisoireilu eli ns. long covid näyttäisi lievittyvän koronavirusrokotteiden avulla. Brittitutkimuksessa tämä havaittiin potilailla, jotka saivat ensimmäisen tai toisen rokotusannoksen sairastumisensa jälkeen.

Tutkimuksessa tarkasteltiin 28 000 brittiä, jotka olivat sairastuneet koronavirusinfektioon. Potilaita seurattiin vuoden 2021 helmikuusta syyskuuhun.

Potilaista 24 prosenttia poti pitkittyneitä koronaoireita jossain vaiheessa seurantaa, mutta oireilevien määrä pieneni 13 prosenttia ensimmäisen koronavirusrokotteen jälkeen. Toisen rokotuksen jälkeen havaittiin 9 prosentin vähennys, minkä jälkeen pitkittyneiden oireiden todennäköisyys pieneni noin 1 prosenttia viikossa.

Brittien tutkimuksesta ei voi päätellä, johtuiko pitkittyneiden oireiden vähentyminen vain ja ainoastaan koronarokotteista, mutta tutkijat pitävät sitä todennäköisenä. Lisätutkimuksissa asiaa olisi kuitenkin hyvä selvittää myös nykyisen omikron-viruksen aikana kerätyissä aineistoissa.

Koronavirusinfektion pitkäaikaisoireista puhutaan, kun oireet ovat kestäneet yli kolme kuukautta. Suomessa noin kolmannekselle koronavirusinfektion sairastaneista käy niin.

Tavallisia koronavirusinfektion pitkäaikaisoireita ovat muun muassa uupumus, muistiongelmat ja keskittymisvaikeudet, päänsärky, yskä, hengitysvaikeudet, rytmihäiriötuntemukset sekä lihaskivut ja muut pitkäkestoiset kivut. Useimmilla oireet lievittyvät vähitellen kuukausien kuluessa.

Tutkimus julkaistiin BMJ-lehdessä.