‹ Takaisin

  |  26.04.2023   |  UUTISPALVELU DUODECIM   |  INGIMAGE

Magnesiumilla yllättäviä terveyshyötyjä

Paljon magnesiumia sisältävä ruokavalio saattaa tuoreen tutkimuksen perusteella ylläpitää aivojen terveyttä ja mahdollisesti hidastaa muistisairauksien kehittymistä.

,

Paljon magnesiumia sisältävä ruokavalio saattaa tuoreen tutkimuksen perusteella ylläpitää aivojen terveyttä ja mahdollisesti hidastaa muistisairauksien kehittymistä. Tutkimus julkaistiin European Journal of Nutrition -lehdessä.

Tutkimukseen osallistui 6 000 brittiä, jotka olivat 40–73-vuotiaita tutkimuksen alkaessa. Tietoja ruokavaliosta kerättiin viidesti puolentoista vuoden aikana.

Tulosten perusteella eniten magnesiumia (yli 550 mg/päivä) ruoastaan saavien aivot kutistuivat iän myötä vähemmän kuin samanikäisten, joiden ruokavaliossa oli normaalimäärä magnesiumia (n. 350 mg/päivä). Heidän aivojensa valkeassa aineessa oli myös vähemmän muutoksia, jotka on yhdistetty muun muassa kognitiivisiin taitoihin ja toimintoihin.

Viitteitä löytyi myös siitä, että muutokset magnesiumin saannissa vaikuttivat aivojen terveyteen. Yhteys oli voimakkaampi naisilla ja etenkin menopaussin jo kokeneilla naisilla.

Havainnot ovat mielenkiintoisia ja samansuuntaisia tuloksia on saatu aiemminkin, mutta magnesiumin lisäksi monet muutkin seikat ovat voineet vaikuttaa nyt havaittuihin eroihin aivojen terveydessä. Tämän vuoksi tulokset pitää varmistaa lisätutkimuksissa.

Magnesiumin yleinen saantisuositus on noin 300–400 mg päivässä. Suomalaiset saavat magnesiumia eniten viljavalmisteista, muista kasviksista (peruna, hedelmät, marjat), juomista (kahvi ja mineraalivesi) ja maitovalmisteista. Magnesiumin puutos ja liikasaanti ovat hyvin harvinaisia.