‹ Takaisin

  |  10.10.2014

Malttia tuoksujen käyttöön

Tuoksuton viikko muistuttaa, että 10–40 prosenttia väestöstä on tuoksuyliherkkiä. Myös astmaa sairastavat saavat oireita tuoksuista.

Liiton mukaan suuri osa tuoksuyliherkistä on keski-ikäisiä naisia, mutta tuoksuyliherkkyyttä on myös miehillä ja lapsilla. Oireilevien määrää arvioidaan vain suuntaa-antavasti, koska tuoksuyliherkkyydelle ei ole tutkimusmenetelmää. Tuoksuyliherkkyyden oireet ja niiden aiheuttajat vaihtelevat yksilökohtaisesti.

– Usein oireita aiheuttavat muun muassa hajusteet, erilaiset tuoksutuotteet sekä tupakan, painomusteen tai hien haju. Tuoksuyliherkkä voi saada oireita sellaisistakin tuoksuista, joita toinen ei edes havaitse, kertoo allergianeuvoja, koulutuspäällikkö Anne Vuorenmaa Allergia- ja astmaliitosta.

Vuorenmaan mukaan tyypillisiä oireita ovat päänsärky, pahoinvointi ja nenän vuotaminen ovat tyypillisiä oireita.
Allergia- ja astmaliiton Tuoksutonta viikkoa vietetään ensimmäistä kertaa 13.–19. lokakuuta. Viikon tarkoituksena on lisätä yleistä tietoisuutta.

– Markkinoille tulee jatkuvasti uusia tuoksuvia tuotteita. Haluamme kampanjallamme myös havahduttaa kuluttajia valinnoissaan. Esimerkiksi pyykinpesuaineen hajusteiden tarpeellisuutta olisi hyvä pohtia, toteaa viestintäpalvelujen johtaja Niki Alanko Allergia- ja astmaliitosta.

Työyhteisöjä liitto vinkkaa esimerkiksi jättämään voimakkaat haju‐ ja partavedet, tuoksuvan kosmetiikan tai tuoksuvat hiusten viimeistelyaineet viikoksi pois käytöstä, olemaan tupakoimatta välittömästi ennen asiakaskontaktia ja siirtämään mahdolliset tupakointipaikat sisäänkäynnistä etäämmälle sekä huolehtimaan, että mahdolliset käsienpesuaineet ovat tuoksuttomia.

TIINA KUOSA