‹ Takaisin

  |  05.01.2022   |  UUTISPALVELU DUODECIM   |  INGIMAGE

Masennuksen ja tulehduksen yhteydestä uutta näyttöä

Tuoreen tutkimuksen perusteella suuret CRP-tulehdusmerkkiaineen pitoisuudet liittyvät suurempaan masennus- ja mielialaoireiden todennäköisyyteen.

,

Masennusoireet voivat olla tavallista yleisempiä potilailla, joiden elimistössä on matala-asteinen tulehdustila. Tulehduksen ja masennuksen yhteyksistä on saatu näyttöä aiemminkin.

Tiedot käyvät ilmi katsaustutkimuksesta, jossa analysoitiin 15 tutkimuksen ja yhteensä 56 000 yli 18-vuotiaan potilaan tietoja. Potilaita seurattiin keskimäärin 3 vuotta.

Analyysin perusteella suuret CRP-tulehdusmerkkiaineen pitoisuudet liittyivät suurempaan masennus- ja mielialaoireiden todennäköisyyteen. Varsinkin ruokahalumuutokset, uniongelmat, voimattomuus, aloitekyvyttömyys ja alentunut kyky tehdä asioita ja tuntea mielenkiintoa liittyivät CRP-pitoisuuteen.

Yhteydet näkyivät senkin jälkeen, kun analyysissa huomioitiin muun muassa potilaan ikä, sukupuoli, masennusdiagnoosit ja mahdolliset pitkäaikaissairaudet. CRP:n lisäksi IL-6-tulehdusmerkkiaine liittyi mielialaoireisiin.

Tutkimuksessa tarkasteltiin kaikkiaan 24 eri masennusoiretta, mutta tulehdusmerkkiaineet eivät liittyneet läheskään kaikkiin. Jos tulehduksen mielialavaikutukset rajoittuvat vain osaan oireista, tulehduksen vähentäminen ei välttämättä auta kaikkia. Tämä saattaa myös selittää sen, miksi tulehdusta lievittävistä lääkehoidoista on saatu vaihtelevia tuloksia masennuspotilailla.

Masennukseen sairastuu noin 15 prosenttia ihmisistä jossain vaiheessa elämäänsä.