Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

  |  05.06.2023   |  UUTISPALVELU DUODECIM   |  INGIMAGE

Masennus yhteydessä lähes 30 sairauteen

Masennuspotilaat joutuivat muita todennäköisemmin sairaalahoitoon muun muassa unihäiriöiden, diabeteksen, iskeemisten sydänsairauksien, selkäkipujen ja nivelrikon vuoksi.

,

Masennusta sairastavat joutuvat sairaalahoitoon todennäköisimmin jonkin fyysisen sairauden vuoksi. Tuoreen tutkimuksen perusteella masennus on yhteydessä lähes 30 fyysiseen sairauteen ja niistä johtuviin sairaalahoitoihin. Tutkimuksessa hyödynnettiin yli 240 000 aikuisen britin ja suomalaisen rekisteritietoja.

Verrattuna potilaisiin, joilla ei ollut masennusta, masennuspotilaat joutuivat todennäköisemmin sairaalahoitoon muun muassa unihäiriöiden, diabeteksen, iskeemisten sydänsairauksien, kroonisen ahtauttavan keuhkoputkitulehduksen, bakteeri-infektioiden, selkäkipujen ja nivelrikon vuoksi. Masennus saattoi myös heikentää joidenkin sairauksien ennustetta, tulokset osoittivat.

Osa yhteyksistä oli kaksisuuntaisia eli masennus todennäköisesti suurensi sairauden riskiä ja kyseinen sairaus myös masennusriskiä. Muista mielenterveysongelmista johtuvat sairaalahoidot olivat harvinaisempia potilailla, jotka sairastivat masennusta.

Masennus on yhdistetty moniin fyysisiin sairauksiin aiemminkin, mutta nyt tehty selvitys on varsin kattava ja luotettava. Mekanismia ei vielä tunneta, mutta yhteys voi johtua haitallisista elintavoista, kuten tupakoinnista, vähäisestä liikunnasta tai liiallisesta alkoholin käytöstä, jotka altistavat monille sairauksille. Myös geneettiset seikat sekä tulehdustilat saattavat selittää yhteyttä.

Tulokset julkaistiin JAMA Psychiatry -lehdessä.