‹ Takaisin

  |  18.05.2020   |  UUTISPALVELU DUODECIM   |  INGIMAGE

Mentolisavukkeiden kiellon havaittu vähentävän tupakointia

Kanadalaistutkimus osoittaa, että mentolisavukkeita polttavat eivät välttämättä vaihda tavallisiin savukkeisiin kiellon seurauksena, vaan pyrkivät lopettamaan tupakoinnin.

,

Mentolisavukkeiden kieltäminen näyttää vähentäneen niitä polttaneiden tupakointia Kanadassa, tuore tutkimus osoittaa. Havainto viittaa siihen, etteivät mentolisavukkeita suosivat välttämättä vaihda tavallisiin savukkeisiin kiellon seurauksena. Suomessa mentolisavukkeiden kielto tulee voimaan 20.5.2020.

Tobacco Control -lehdessä julkaistu tutkimus perustuu 913 tupakoitsijan seurantaan vuosina 2016–2018. Mentolisavukkeet kiellettiin Kanadassa tammikuussa 2017.

Seurannan päättyessä 63 prosenttia mentolisavukkeita yksistään polttaneista kertoi yrittäneensä tupakoinnin lopettamista, kun tavallisia savukkeita polttaneista niin kertoi vain 43 prosenttia. Tupakoinnin lopettamisessa oli onnistunut 24 prosenttia yksistään mentolisavukkeita polttaneista, 20 prosenttia niitä satunnaisesti polttaneista ja vain 14 prosenttia tavallisia savukkeita polttavista.

Suomessa muut tupakkatuotteissa käytettävät makuaineet ovat olleet kiellettyjä vuodesta 2016 alkaen, mutta siirtymäsäännöksellä mentolisavukkeiden myyntiaikaa jatkettiin. Toukokuun 20. päivän jälkeen niitäkään ei saa enää myydä tai luovuttaa kuluttajille Suomessa. Kiellolla halutaan vähentää etenkin nuorten tupakointia ja tupakoinnin aloittamista.