‹ Takaisin

  |  09.10.2020   |  UUTISPALVELU DUODECIM   |  INGIMAGE

Metformiinilääkitys turvallista raskauden aikana

Tyypin 2 diabetesta sairastavat naiset voivat turvallisesti käyttää metformiinilääkkeitä raskauden aikana. Tuoreen tutkimuksen mukaan lääkitys ei haitallista lapsen kehitykselle.

,

Tyypin 2 diabetesta sairastavat naiset voivat turvallisesti käyttää metformiinilääkkeitä raskauden aikana. Havainto koskee myös naisia, joita hoidetaan myös insuliinilla.

Lancet Diabetes & Endocrinology -lehden julkaisemassa tuoreessa tutkimuksessa 500 raskaana olevaa diabeetikkonaista satunnaistettiin saamaan raskauden ajan joko 1 000 mg metformiinia kahdesti päivässä tai lumevalmistetta.

Tulosten perusteella metformiinilääkitys ei haitannut lapsen kehitystä eikä aiheuttanut sen enempää haittoja kuin lumevalmistekaan. Äitien glukoosiaineenvaihdunta sen sijaan oli raskauden ajan paremmalla tolalla, minkä lisäksi he tarvitsivat vähemmän insuliinia ja lihoivat vähemmän kuin verrokit.

Metformiinia käyttäneiden lapset painoivat syntyessään hieman vähemmän ja heistä harvemmat olivat yli nelikiloisia. Heistä useampi oli myös raskauden kestoon nähden pienikokoisia. Vauvan isokokoisuus on yleistä tyypin 2 diabetesta sairastavilla.

Tutkijat pitävät tuloksiaan osoituksena metformiinilääkityksen turvallisuudesta ja hyödyistä raskauden aikana, mutta tulokset olisi hyvä varmistaa lisätutkimuksissa.

Metformiinia käytetään raskauden aikana myös Suomessa.