Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

  |  28.07.2021   |  INGIMAGE

Mielialahäiriöt mahdollisesti vakavan koronavirusinfektion riskitekijöitä

Verrattuna muihin potilaisiin mielialahäiriöitä tai dementiaa potevat menehtyvät noin puolet todennäköisemmin sairaalahoidon aikana, kertoo tuore tutkimus.

,

Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan mielialahäiriöitä potevat saattavat olla suurentuneessa vaarassa menehtyä koronavirusinfektioon

Tutkimuksessa tarkasteltiin vuoden 2020 helmi- ja toukokuun välillä koronavirusinfektion takia sairaalahoitoon tuotua 3 000 potilasta. Potilaista neljännes poti joko dementiaa ja siihen liittyvää sekavuutta, masennusta, ahdistushäiriötä, kaksisuuntaista mielialahäiriötä tai päihdehäiriötä.

Verrattuna muihin potilaisiin mielialahäiriöitä tai dementiaa potevat menehtyivät noin puolet todennäköisemmin sairaalahoidon aikana. Riski nähtiin 12 sairaalapäivän jälkeen. Sairaalahoidon jälkeen he myös tarvitsivat muita todennäköisemmin kuntoutusta ja lisähoitoa.

Dementiayhteys on havaittu aiemminkin, mutta masennusta ja muita mielialahäiriöitä koskevia tuloksia on vähemmän.

Tutkimus ei paljasta, mistä suurempi kuolleisuus johtuu, mutta koronavirusinfektiolla on keskushermostovaikutuksia ja infektion sairastaneille myös ilmaantuu usein masennusoireita ja ahdistusta. Tarkan mekanismin selvittäminen edellyttää kuitenkin lisätutkimuksia.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Psychiatry -lehdessä.