‹ Takaisin

  |  02.11.2016

Miksi hammastahnaan lisätään fluoria? Hammaslääkäri vastaa

Keskustelupalstoilla kohkataan perusteettomasti fluorihammastahnan myrkyllisyydestä, ja jotkut välttelevät sen käyttöä.

Karieksen hallintaan perehtynyttä Hammaslääkäriliiton asiantuntijahammaslääkäri Hannu Hausenia surettaa, että fluoripelkoiset levittävät turhaa huolta ympärilleen.

– Fluori kuluu niihin lukuisiin aineisiin, jotka ovat myrkyllisiä silloin, kun niille altistutaan liikaa. Kuten toksikologit sanovat, annos tekee myrkyn, Hausen toteaa.

Esimerkiksi 6-vuotias lapsi nielee fluoridia tutkimusten mukaan keskimäärin 0,13–0,18 milligrammaa per hammaspesu. 20-kiloisen lapsen elimistö sietää hyvin 1 milligramman fluoridia päivässä, ja varsinaisia myrkytysoireita hän saisi 100 milligrammasta fluoridia.

Hammastahnan fluoridit vähentävät hampaiden reikiintymistä. Ne estävät bakteerien aiheuttamaa hammaskiilteen mineraalien liukenemista ja edistävät jo liuenneen kiilteen kovettumista uudelleen.

Fluorihammastahnan käytön välttäminen altistaa Hausenin mukaan hampaat reikiintymiselle.

– Fluorihammastahnan käytöstä on iso apu reikiintymisen ehkäisyssä. Vaikka söisi terveellisesti ja puhdistaisi hampaansa huolellisesti aamuin illoin, en missään nimessä ohjeistaisi luopumaan fluorihammastahnasta. Sen suositustenmukaisesta käytöstä ei ole mitään haittaa.

Alle kuusivuotiaille liiallinen fluorin saanti voi aiheuttaa hampaisiin vaaleita läikkiä. Siksi pikkulapsilla on tärkeää noudattaa oikeaa annostusta hammastahnan ja muiden fluorituotteiden käytössä.

Lisätietoa ja ohjeet hammastahnan annosteluun >

JENNI JUNTUNEN