‹ Takaisin

  |  23.02.2018

Miksi lääkityksestä pitäisi puhua?

Voisinko olla avuksi? -kysymykseen kannattaa apteekissa vastata myöntävästi. Kysyjä on lääkkeiden ja lääke­hoidon asiantuntija, joka osaa auttaa juuri sinulle sopivan itsehoitolääkkeen valinnassa. Omin päin tulee helposti valittua väärä tai tai tarpeeton lääke tai lääkkeen oikea käyttö voi jäädä epäselväksi. Seurauksena voi olla turhia, jopa vakaviakin haittoja tai odottamattomia yhteisvaikutuksia.

,

– Itsehoitolääkettä valitessa on hyvä mainita kaikki muut käytössä olevat lääkkeet, luontaistuotteet ja ravintolisät. Resepti­lääkkeestä kannattaa mainita, miten pitkään lääke on ollut käytössä, ohjeistaa proviisori ja Terveydeksi!-lehden päätoimittaja Elina Aaltonen.

Lisäksi apteekissa kannattaa kertoa, miten reseptilääkkeen käyttö sujuu, onko lääke vaikuttanut toivotulla tavalla ja onko sen käytössä ilmennyt haittavaikutuksia. Kaikista lääkehoitoon liittyvistä huolista voi keskustella apteekissa.

Lääkkeiden käytöstä kannattaa puhua, jotta lääkehoitosi toteutuisi parhaalla mahdollisella tavalla. Näin vältyt esimerkiksi päällekkäisiltä lääkityksiltä, yhteisvaikutuksilta ja turhalta lääkkeiden käytöltä. Samalla säästät myös rahaa.

– Jos esimerkiksi lääkkeen annostelee virheellisellä tekniikalla tai lääkkeen ottaa väärään aikaan, lääke ei toimi kuten sen pitäisi. Apteekissa halutaan varmistua, että asiakkaat saavat parhaan mahdollisen hyödyn lääkityksestään.

Lääkehoidon päivänä 22.3. käynnistyy Sopiva lääke -kampanja, joka kannustaa keskustelemaan lääkityksestä.

Kuva: Pexels