‹ Takaisin

  |  03.01.2022   |  UUTISPALVELU DUODECIM   |  INGIMAGE

Muisti heikentyy aivoinfarktin jälkeen

Tuoreen tutkimuksen mukaan aivoinfarktipotilaiden muisti ja muut kognitiiviset mielentoiminnot heikkenevät tyypillisesti 1–3 vuotta sairastumisen jälkeen.

,

Aivoinfarktipotilaiden muisti ja muut kognitiiviset mielentoiminnot usein heikkenevät 1–3 vuotta sairastumisen jälkeen. Tuoreen tutkimuksen tulokset osoittavat, että aivoinfarktipotilaiden kognitiivisia toimintoja olisi hyvä seurata ainakin muutaman vuoden ajan.

Tulokset julkaistiin Stroke-lehdessä, ja ne perustuvat 1 500 keskimäärin 66-vuotiaan aivoinfarktipotilaan kolmivuotiseen seurantaan.

Potilaiden muisti ja muut kognitiiviset mielentoiminnot jonkin verran paranivat sairastumista seuraavan vuoden kuluessa, mutta sen jälkeen melkein kaikki testitulokset alkoivat heikentyä. Heikentyminen oli myös nopeampaa potilailla kuin terveillä verrokeilla ja yhteydet havaittiin riippumatta potilaan iästä, sukupuolesta, koulutustasosta, sydän- ja verisuonitautien riskitekijöistä ja aivoinfarktien eroista. Useamman aivoinfarktin sairastaneiden ja iäkkäimpien kognitio heikkeni kuitenkin nopeimmin.

Tulokset osoittavat, että aivoinfarktin kognitiiviset haitat ilmaantuvat usein vasta 1–3 vuotta sairastumisesta, minkä takia potilaita olisi hyvä seurata useita vuosia aivoinfarktin jälkeen.

Joka vuosi noin 25 000 suomalaista sairastuu aivoverenkiertohäiriöön. Näistä 18 000 on aivoinfarkteja, 1 800 aivoverenvuotoja ja 5 000 TIA-kohtauksia eli ohimeneviä aivoverenkiertohäiriöitä. Sairastumisista noin 80 prosenttia voitaisiin estää. Aivoverenkiertohäiriöille altistavat muun muassa kohonnut verenpaine, tupakointi, epäterveellinen ruokavalio ja vähäinen liikunta.