Tärkeä tiedote   |  23.07.2024  Paramax Rap -valmisteessa virheellisiä pakkausmerkintöjä

‹ Takaisin

  |  17.05.2023   |  UUTISPALVELU DUODECIM   |  INGIMAGE

Myös kasviproteiinit kasvattavat lihasta

Tuoreen kokeellisen tutkimuksen perusteella näyttäisi, että kasviperäiset proteiinit ovat yhtä hyviä kasvattamaan lihasta kuin eläinperäiset.

,

Runsaasti proteiinia sisältävä ruokavalio vahvistaa voimailijan lihaksia ja kiihdyttää lihassäikeiden kasvua, mutta kasviperäisten proteiinien on uskottu olevan tässä huonompia. Tuoreen kokeellisen tutkimuksen perusteella näyttäisi kuitenkin siltä, että lihasten kannalta kasviperäiset proteiinit ovat aivan yhtä hyviä kuin eläinperäiset. Erityisesti sieniperäinen mykoproteiini vaikuttaa hyvältä, Journal of Nutrition -lehden julkaisemat tulokset osoittavat.

Osana tutkimusta 16 tervettä parikymmenvuotiasta satunnaistettiin kolmeksi päiväksi runsasproteiiniselle ruokavaliolle, jonka proteiinit olivat joko eläinperäisiä tai kasviperäisiä. Kokeen ajan koehenkilöt tekivät voimaharjoituksia toisella jalallaan.

Toisessa kokeessa 22 osallistujaa noudatti ruokavalioita kymmenen päivää ja teki monipuolisia lihasharjoituksia viitenä päivänä. Kaikki osallistujat saivat 1,8 grammaa proteiinia painokiloa kohden.

Tulosten perusteella uusia lihassäikeitä muodostui yhtä paljon kummassakin ryhmässä riippumatta heidän ruokavaliostaan. Tämä havaittiin harjoitetussa sekä levänneessä lihaksessa. Myös lihakset ja luustolihassyyt kasvoivat ja lihasvoima lisääntyi yhtä paljon, tutkijat havaitsivat.

Aiemmissa tutkimuksissa yksittäiset kasviproteiinit on usein todettu eläinperäisiä proteiineja huonommiksi lihasten kannalta, mikä saattaa selittyä useillakin seikoilla. Nyt tehdyssä tutkimuksessa käytettiin sieniperäistä proteiinia, joka voi olla muita valmisteita parempi. Osallistujien ruokavalioissa oli myös muita kasviperäisiä proteiineja, mikä on voinut vaikuttaa tuloksiin.

Havainnot olisi hyvä varmistaa suuremmissa ja pitemmissä tutkimuksissa, mutta ne viittaavat vahvasti siihen, että paljon proteiinia ja sieniproteiinia sisältävä vegaaniruokavalio kasvattaa ja voimistaa lihaksia yhtä hyvin kuin eläinperäiset proteiinit.