Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

  |  03.05.2021   |  UUTISPALVELU DUODECIM   |  INGIMAGE

Myös passiivinen tupakointi voi aiheuttaa suusyöpää

Tuoreen tutkimuksen mukaan yli 10 tai 15 vuotta tupakansavulle altistuneet sairastuvat suusuöpään kaksi kertaa todennäköisemmin kuin altistumattomat.

,

Tupakointi on tunnettu suusyövän riskitekijä, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan myös passiivinen tupakointi suurentaa sairastumisriskiä. Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä Tobacco Control -lehdessä.

Tutkimuksessa analysoitiin ja yhdistettiin viiden tutkimuksen aineistot, jotka koostuivat 1 200 potilaan ja 5 800 terveen verrokin tiedoista.

Passiivinen tupakointi liittyi 1,5-kertaiseen suusyöpäriskiin, kun vertailukohtana olivat osallistujat, jotka eivät olleet altistuneet merkittävissä määrin.

Riski myös suureni, mitä pitempään altistus oli jatkunut. Yli 10 tai 15 vuotta tupakansavulle altistuneet sairastuivat kaksi kertaa todennäköisemmin kuin altistumattomat.

Havainnot vahvistavat näyttöä tupakan haitoista ja osoittavat niiden ulottuvan myös passiivisesti tupakansavulle altistuviin. Arviolta 30–40 prosenttia maailman aikuisista ja lapsista altistuu tupakansavulle tahtomattaan.

Passiivinen tupakointi suurentaa syöpäriskin lisäksi muun muassa sydän- ja verisuonitautien ja hengityssairauksien vaaraa, aiemmista tutkimuksista tiedetään.