‹ Takaisin

  |  24.09.2014

Näön heikkeneminen voi lyhentää vanhuksen elinikää

Huono näkökyky ja näön heikkeneminen voivat vaikeuttaa vanhuksen liikkumista ja elämää niin paljon, että se näkyy jopa eliniässä.

Säännölliset näkötarkastukset saattaisivatkin parantaa ja ehkä myös pidentää monien iäkkäiden elämää, yhdysvaltalaistutkijoiden tulokset vihjaavat.

Yhdysvaltalaisten tulokset julkaistiin Jama Ophthalmology -lehdessä, ja niiden perusteella näkökyvyn heikkeneminen liittyy iäkkäiden suurempaan kuolleisuuteen, mutta suurelta osin yhteys johtuu näkökyvyn vaikutuksista toimintakykyyn.

Tutkijat laskivat vanhuksen kuolemanriskin kasvavan 16 prosenttia kahdeksassa vuodessa, jos hänen näkökykynsä pikkuhiljaa huononee näkötesteissä joka vuosi.

Havainnot pitää vahvistaa lisätutkimuksissa, mutta näkökyvyn ja vanhusten toimintakyvyn yhteys on toki tunnettu tätäkin ennen. Vielä ei kuitenkaan ole varmaa auttaisiko näkövammojen korjaaminen ja säännölliset näkötarkastukset pidentämään elinikää.

Tutkimukseen osallistui 2 500 miestä ja naista, jotka olivat 65–84-vuotiaita tutkimuksen alkaessa. Osallistujien näkökyky testattiin kolmesti kahdeksan vuoden aikana.

UUTISPALVELU DUODECIM