‹ Takaisin

  |  20.12.2019   |  UUTISPALVELU DUODECIM   |  ISTOCK

Närästyslääkkeillä yhteys maha-suolitulehduksiin

Tuoreen tutkimuksen mukaan pitkäaikainen protonipumpun estäjä -lääkitys saattaa altistaa viruksen aiheuttamille maha-suolitulehduksille.

,

Närästyksen hoidossa käytettävät protonipumpun estäjä -lääkkeet saattavat altistaa viruksen aiheuttamille maha-suolitulehduksille, jos lääkitys jatkuu pitkään, tuore tutkimus osoittaa. Tutkimus julkaistiin JAMA Network Open -lehdessä.

Tutkijat vertasivat 230 000 lääkityksellä olevaa keskimäärin 70-vuotiasta lähes 630 000 terveeseen samanikäiseen, ja havaitsivat pitkäkestoisella lääkityksellä olevien sairastumisriskin lähes kaksinkertaiseksi. Tarkastelujakson aikana maha-suolitulehduksen sai 1,3 prosenttia protonipumpun estäjiä käyttävistä ja 0,7 prosenttia verrokeista. Tarkastelujakso oli yksi talvikausi, jolloin maha-suolitulehduksia aiheuttavat virukset ovat liikkeellä.

Tutkimuksessa ei huomioitu osallistujien ruokavaliota ja monia muita taustatekijöitä, jotka ovat voineet vaikuttaa tuloksiin. Tämän vuoksi tulokset olisi hyvä varmistaa lisätutkimuksissa. Jos havaittu sairastumisriski kuitenkin johtuu protonipumpun estäjistä, ne aiheuttavat tulosten valossa yhden maha-suolitulehduksen jokaista 153 lääkittyä kohden.

Aiemmissa tutkimuksissa protonipumpun estäjät on yhdistetty myös bakteerien aiheuttamiin maha-suolitulehduksiin. Lääkkeet toimivat vähentämällä haponeritystä vatsassa, joten on mahdollista, että tämä edistää haitallisten bakteerien toimintakykyä.

Uutispalvelu Duodecim

(JAMA Network Open 2019;2:e1916205)