‹ Takaisin

  |  23.10.2014

Närästystä vai sydänoireita?

Joskus rintalastan takana tuntuva paine ei ole pelkkää närästystä, vaan viesti vakavammasta. Neuvot itsehoitoon kannattaa kysyä apteekin asiantuntijalta.

Närästys on yleinen ja kiusallinen vaiva, jonka taustalla voivat olla esimerkiksi refluksitauti, elintavat tai ruokailutottumukset. Joskus epämiellyttävä tunne rintalastan takana ei ole närästystä, vaan lääkärin hoitoa vaativa rasitusrintakipu.

Lievä ja satunnainen närästys voi hoitua välttämällä riskitekijöitä. Oireita aiheuttavat tyypillisesti runsas ateria, rasvainen tai käristetty ruoka, kahvi, tee ja muut kofeiinipitoiset juomat, alkoholi, happamat mehut, suklaa sekä tupakka.

– Mikäli lääkkeettömät keinot eivät riitä, apteekista on saatavilla tehokkaita itsehoitolääkkeitä, joita voi kokeilla tilapäisesti ja lyhytaikaisesti. Lääkkeet on kuitenkin aina syytä valita apteekin asiantuntijan opastuksella, kertoo asiantuntijaproviisori Tuula Teinilä Suomen Apteekkariliitosta.

Apteekissa arvioidaan oikea hoitovaihtoehto asiakkaan taustatietojen, esimerkiksi oireiden ja muun käytössä olevan lääkityksen perusteella.

Vakavat oireet ohjaavat lääkäriin

Jos satunnaisesti vaivaavat närästysoireet eivät itsehoitolääkkeistä huolimatta katoa tai uusiutuvat lääkkeiden lopettamisen jälkeen, tilanne on hyvä tarkistuttaa lääkärillä.

Lääkäriin on syytä mennä jo aiemmin, jos ilmenee verioksentelua, veriulostetta, nielemisvaikeuksia tai selittämätöntä laihtumista tai jos yli 50-vuotiaalla on närästysoireita ensimmäistä kertaa. Myös sepelvaltimotautioireet kuuluvat aina heti lääkäriin hoidettaviksi.

Apteekkariliitto ja liiton jäsenapteekit kampanjoivat turvallisen ja tarkoituksenmukaisen itsehoidon puolesta vaihtuvien Varmista valintasi -teemojen avulla. Parhaillaan apteekkien teemana ovat ylävatsavaivat.

TIINA KUOSA