‹ Takaisin

  |  07.09.2023   |  UUTISPALVELU DUODECIM   |  INGIMAGE

Noin kolmannes miehistä kantaa HPV-virusta

HPV- eli papilloomavirus on merkittävin kohdunkaulan syövän aiheuttaja. HPV:tä vastaan on olemassa rokote ja monissa maissa, Suomi mukaan lukien, se tarjotaan myös pojille.

,

Mahdollisesti jopa kolmannes maailman miehistä kantaa HPV- eli papilloomavirusta. Papilloomavirus on maailman yleisin pääasiassa sukupuoliteitse tarttuva virus. Sen aiheuttama infektio on merkittävin kohdunkaulan syövän aiheuttaja.

Tulokset perustuvat 35 eri maassa tehtyjen 65 tutkimuksen aineistoihin ja yhteensä 45 000 yli 15-vuotiaan pojan ja miehen tietoihin.

Aineistojen yhteisanalyysin perusteella HPV-tartunta oli 31 prosentilla ja korkean riskin virustyyppejä 21 prosentilla osallistujista.

HPV-tartunnat olivat yleisimpiä nuorilla miehillä, mutta luvut pysyivät suurina koko aikuisuuden. HPV-16 ja HPV-6 olivat yleisimmät virustyypit.

HPV:tä vastaan on olemassa rokote ja monissa maissa niitä tarjotaan kaikille tytöille ja 45 maassa myös pojille. Tulokset tukevat käytäntöä ja kannustavat laajentamaan poikien rokotuksia entisestään. Rokotukset ovat merkittävästi vähentäneet kohdunkaulan syöpiä. HPV voi aiheuttaa joitain syöpiä myös miehille.

Suomessa HPV-rokotukset otettiin rokotusohjelmaan vuonna 2013. Aluksi rokotettiin vain tyttöjä 15-vuotiaaksi saakka, mutta rokotusohjelmaan on otettu myös pojat mukaan. Mahdollisen syövän ja sen esiasteiden kehittymisen estämiseksi tulisi rokotus antaa mieluiten nuorille 10–12-vuotiaille, hyvissä ajoin ennen HPV:lle altistumista eli ennen sukupuolielämän aloittamista.

Tutkimus julkaistiin Lancet Global Health -lehdessä.