‹ Takaisin

  |  14.02.2024   |  TARU VANHALA

Nuorten kehonkuva parantunut

Kehomyönteisyyden lisääntyminen näkyy nuorten suhtautumisessa omaan vartaloonsa. Syömishäiriöt ja vääristynyt kehonkuva ovat kuitenkin edelleen yleisiä tytöillä.

,

Suomalaisten yläkouluikäisten nuorten kokemus omasta kehostaan on muuttunut myönteisemmäksi viimeisen 20 vuoden aikana. Etenkin tyttöjen tyytymättömyys omaan kehoonsa ja toiveet laihemmaksi tulemisesta ovat vähentyneet. Poikien käsitys kehostaan on pysynyt melko samana.

– Positiivista muutosta tyttöjen kehonkuvassa voi osaltaan selittää kehomyönteisyyden lisääntyminen, pohtii erikoistutkija Kaisa Mishina Turun yliopiston Lastenpsykiatrian tutkimuskeskuksesta.

Huolimatta myönteisistä muutoksista tyttöjen kohdalla, ongelmat kehonkuvassa ja syömiskäyttäytymisessä ovat kuitenkin tyypillisiä ja tytöillä on edelleen merkittävästi enemmän ongelmia kuin pojilla.

Tulosten mukaan kolme neljästä tytöstä toivoi ainakin joskus olevansa laihempi. Lisäksi tytöistä lähes 70 prosenttia oli ainakin toisinaan tyytymätön kehoonsa ja vastaava luku poikien kohdalla oli hieman alle 40 prosenttia, Mishina kertoo.

Koronan vaikutus selvityksessä

Tutkimuksen tulokset perustuvat aikaan ennen koronapandemiaa. Tutkijoiden mukaan pandemia onkin saattanut nostaa merkittävästi syömiskäyttäytymisen ongelmia.

- Tiedetään, että korona lisäsi merkittävästi nuorten psykiatrisia diagnooseja, mukaan lukien syömishäiriödiagnooseja. Myös syömishäiriöihin liittyvät hoitomäärät lisääntyivät. Onkin mahdollista, että nousua syömis- ja kehonkuvaongelmissa nähdään myös valtaväestössä.

Mishina on parhaillaan tutkimassa professori Andre Souranderin johdolla korona-ajan vaikutusta nuoriin. 

Turun yliopiston Lastenpsykiatrian tutkimuskeskuksen tekemä tutkimus pohjautuu toistuvaan väestöpohjaiseen poikkileikkaustutkimukseen, joka tehtiin Rovaniemen ja Salon alueilla vuosina 1998, 2008, 2014 ja 2018. Kyselytutkimukseen pyydettiin vastaamaan kaikkia 7.- ja 9.-luokkalaisia nuoria kaikista alueiden yläkouluista. Tutkimukseen osallistui noin 1500 yläkouluikäistä nuorta kunakin tutkimusvuonna.